Introducera mat till fyra månaders bebis?

När kan ditt barn egentligen börja smaka på vanlig mat – kan du ge din 4 månaders bebis mat? Vet du i så fall vilken typ av mat ditt barn kan äta och hur du ska göra? Under ditt barns första halvår är det ju amning eller bröstmjölksersättning som gäller – ditt barn får all den näring och den energi som behövs därifrån. (Det enda du behöver komplettera med är D-vitamin.) Men när är det ok att börja låta din bebis smaka på mat?

Kan jag ge min 4 månaders bebis mat?

Enligt Livsmedelsverket kan du börja låta ditt barn smaka på vanlig mat från 4 månaders ålder. Men du ska inte ersätta amningen eller bröstmjölksersättning med mat – låt ditt barn smaka på mat men fortsätt att amma eller flaskmata som vanligt.

Från 6 månaders ålder kan det vara dags att börja med smakportioner och att varva amning eller flaskmatning med vanlig mat. Tänk på att vara lyhörd och lyssna in ditt barns signaler. Verkar ditt barn inte vara intresserad av mat är det kanske bättre att avvakta. De finns idag ingen forskning som säger att ditt barn måste börja med vanlig mat vid en viss ålder. Alla barn är olika! Och att börja med mat ska ske stegvis och det handlar om att vänja ditt barn vid olika konsistenser, att äta med sked och att tugga maten.

Låt ditt barns nyfikenhet vara vägledare!

När det är dags att börja ge ditt barn vanlig mat och börja trappa ner på amning eller flaskmatning är individuellt. Det är framför allt ditt barns nyfikenhet och egen vilja som avgör. Och så klart ditt barns utveckling!

Mitt barn vill inte smaka på mat – vad ska jag göra?

Om ditt barn inte vill smaka på mat, tvinga det inte utan avvakta tills ditt barn är redo. Tvinga inte på ditt barn maten, stressa inte och jämför inte ditt barn med andra barn. Alla barn är olika och blir olika tidigt intresserade av mat. Ge inte upp på en gång, avvakta någon eller några veckor och försök på nytt. Genom att erbjuda ditt barn smakprover lite då och då så märker du när ditt barn börjar bli nyfiken och vill smaka.

Vad kan jag låta mitt barn smaka på?

Om ditt barn verkar nyfiket på mat och visar intresse av att smaka, är det bara att uppmuntra det. Du kan till exempel låta ditt barn smaka en minibit av din egen mat – så lite som ett kryddmått med mat räcker som smakprov. Låt ditt barn prova på olika smaker och konsistenser – se bara till att maten har en mjuk konsistens så att ditt barn inte sätter i halsen. Och låt smakproverna vara just små smakprover – det ska inte vara en början till en hel måltid.

Vilken mat bör jag undvika?

När du börjar ge ditt barn smakportioner och du börjar ersätta amning eller flaskmatning med vanlig mat, bör du bland annat undvika salt, honung, spenat och gravad lax. Men i början (när det handlar om så små mängder som kryddmått) är det ingen fara om det är salt i maten. Men undvik att ge ditt barn för stora bitar och undvik alltid honung.

Börja smått! Fokusera på att väcka ditt barns nyfikenhet på mat – det är en helt ny värld som öppnar sig för ditt barn, där bland annat matens konsistens och lukt bara är några av de saker som påverkar ditt barns smakupplevelse. Kom ihåg att inte ersätta flaskmatning eller amning med smakportioner förrän ditt barn är 6 månader!

Livsmedelsverket har bra och konkreta råd kring mat och smakportioner till ditt barn.
Besök också 1177.se för mer information.

Citygross Favorit