4 månaders bebis sömn – vaken mer under dagen

Det händer fantastiskt mycket under ditt barns första år. Och det går i snabb takt! Och all förändring påverkar ditt barns rutiner – just när du tycker att du har koll på mat- eller sovrutiner kan de plötsligt förändras. Det som gällde igår behöver inte gälla idag. Vid ungefär 4 månaders ålder kommer du dessutom att märka av en lite större förändring.

Häng med i ditt barns utveckling!

Som småbarnsförälder är det ofta lättast att bara försöka hänga med i svängarna, men om du har koll på ditt barns utvecklingssteg och faser kan du kanske ligga ett steg före. Eller åtminstone vara mer förberedd på kommande förändringar och vad de innebär för ditt barn.

Din 4 månaders bebis sömn – behöver mycket sömn

Man brukar säga att en 4 månaders bebis behöver sova upp till 17 timmar per dag, varav omkring 2–5 timmar dagtid. Upp till ungefär 6 månaders ålder behöver din bebis också mat under natten, så först efter ett halvår kan det vara aktuellt att försöka dra ner på nattmatningen.

Stor förändring i sovrytmen

Under ditt barns första månader följer det sin egen sömncykel som styrs av hunger och behovet av sömn. Den dygnsrytmen kan se olika ut från dag till dag, men från omkring 4 månaders ålder kommer det att förändras.

Vaken mer under dagen

När ditt barn närmar sig 3–4 månader kan du börja märka att de vakna perioderna under dagen blir längre. Kanske kommer du också märka att din bebis vill sova vid ungefär samma tidpunkt varje dag? Då kan det vara bra att stötta ditt barn i de nya rutinerna och nya sovrytmen. Planera dagen så att du inte håller din bebis vaken vid den tidpunkten då den brukar sova på dagen. Var lyhörd och hjälp ditt barn att varva ner – om du håller ditt barn aktiv när det egentligen är dags att sova är det lätt att din bebis blir övertrött.

Hjälp ditt barn att förändra sovrytmen

När din bebis är runt 4 månader kan du hjälpa och stötta ditt barn i den förändrade sovrytmen. Låt det vara ljust på dagen och mörkt på natten! Släck ner och dämpa lamporna på kvällen och använd rullgardin för att göra det mörkare i sovrummet under sommaren. Se också till att det inte är så mycket ljud runtomkring när ditt barn ska somna. Prata lite tystare, sänk musiken och undvik andra störande ljud.

Nya intryck – orolig sömn?

I takt med att ditt barn utvecklas, lär sig nya saker och upplever en massa nytt kommer det perioder då ditt barn behöver din hjälp för att bli lugn. Det är mycket som ska bearbetas och tas in. Kanske kommer ditt barn periodvis att sova oroligt eller ha svårt att varva ner för att somna på kvällen. Genom att du själv är lugn kan du påverka ditt barn så att det har lättare att varva ner. Försök att komma fram till vad som passar just ditt barn för att varva ner. Det kan vara ett bad innan läggdags, godnattsaga, lugn musik eller babymassage.

Mer medveten om omgivningen

Vid ungefär 4 månaders ålder kommer din bebis bli mer medveten om omgivningen. Då blir också tydliga och återkommande rutiner viktigare för din bebis. Rutiner för både nattning och vila på dagen kan göra vardagen lättare för både dig och din bebis.

Håll dig till rutinerna så länge de fungerar, men var samtidigt beredd på att ändra på dem. I takt med att din bebis utvecklas och upplever saker, kommer nya behov att dyka upp eller förändras. Så var lyhörd och våga testa nya rutiner i lagom takt. Och ha tålamod! Det kan ta tid innan nya rutiner fungerar.

Den lugna och stilla perioden är över

Din bebis snabba utveckling innebär också att ditt barn börjar röra på sig mer. Helt plötsligt kan du inte längre lämna din bebis och vara säker på att den kommer ligga kvar på precis samma plats där du lämnade den. När ditt barn blivit så stort att det kan vända på sig eller rulla runt själv är det dags att börja tänka på ditt barns säkerhet! Se till att aldrig lämna ditt barn utan uppsikt på till exempel skötbordet eller i soffan. Det är också dags för en spjälsäng med sänkt botten eller något annat alternativ där ditt barn inte riskerar att ramla ner.

Du hittar mer praktiska tips om din bebis sömn på bland annat 1177.se 

Citygross Favorit