Häng med i din bebis utveckling – 4 månader

När din bebis är runt 4 månader händer det mycket med och för ditt barn. Den motoriska utvecklingen tar ordentlig fart, ditt barn blir mer och mer medveten om omgivningen och jollret övergår till mer ordliknande ljud. Det händer också en massa saker när det gäller din bebis kommunikation och samspel med andra.

Häng med i svängarna – det händer mycket med din 4 månaders bebis utveckling

Vid 4 månaders ålder händer det mycket med ditt barn – på alla plan! Socialt, motoriskt och språkmässigt. Det här är några av de saker som händer:

  • Förstår att saker kan finnas även när de inte syns
  • Börjar kommunicera mer och mer, med både joller och skratt
  • Uttrycker sina känslor (som glädje och hunger) med olika ljud
  • Mer medveten om och nyfiken på omgivningen
  • Mer stabil i huvud och bål – en del barn kan vända sig från ryggläge till magläge
  • Kan gripa och hålla i saker – vill gärna ta saker som kommer i närheten av händerna

Alla barn är olika

Tänk på att alla barn är olika! Alla barn utvecklas i olika takt och olika mycket. Är du orolig för din bebis utveckling eller har konkreta frågor som rör ditt barn – hör av dig till BVC.

Din sociala bebis

Vid 3–4 månaders ålder blir din bebis mer social, utåtriktad och mer kontaktsökande. Men samtidigt kan ditt barn reagera mer reserverat i mötet med vissa personer. Från att ha varit glad och leende mot alla, så kommer ditt barn under den här perioden kanske reagera annorlunda mot en del personer.

Förstår sammanhang och uttrycker känslor

När ditt barn är runt 4 månader kommer det att börja förstå att saker eller personer finns även när de inte syns. Det kan bli lättare för dig att lämna ditt barn ensam i ett rum – det vet att du är i närheten även när det inte kan se dig.

Mästare på att härma och en vilja att kommunicera

Din bebis ska lära sig ett helt nytt språk. Och det gör det framför allt genom att härma. Så även om ditt barn inte förstår vad du säger, är det bra att prata mycket med ditt barn. Det är genom att härma dig och genom att prova olika ljud som din bebis lär sig att prata.

De första ljuden och början till ord

Barn är olika – vissa gillar att prata och andra pratar inte lika mycket. Även om ditt barn kanske inte är den mest pratsamma typen, så brukar man vid 4 månaders ålder börja märka av:

  • att din bebis börjar märka skillnad på om du är arg eller glad
  • din bebis reagerar på vissa ord (exempelvis ”nej” och ”ja”)
  • mer joller – ditt barn gör mer ljud. Ofta i form av kombinationen av en konsonant och en vokal som upprepas (som exempelvis gaga, bababa eller nana)

Du har kanske börjat känna igen några av de ljud eller joller som din bebis brukar använda? Kanske är det några speciella ljud som brukar återkomma vid vissa tidpunkter? Genom att vara lyhörd och lyssna på ditt barn kan du nu börja förstå vad ditt barn menar och vill.

4 månaders bebis – första försöken till att krypa och sitta med stöd

Den lugna perioden då ditt barn ligger kvar där du lämnade det är förbi! Nu gillar förmodligen din bebis att ligga på mage och lyfta upp överkroppen och huvudet med hjälp av armarna. Kanske vill och kan ditt barn också börja sitta med stöd? Att kunna sitta själv utan stöd kommer dröja ytterligare en tid.

En del barn börjar också försöka ta sig framåt på ett eller annat sätt. Vissa bebisar ålar framåt eller bakåt, rullar runt från mage till rygg eller sparkar sig bakåt när den sitter. En del barn kommer om ett tag göra sina första försök att krypa, andra hoppar helt över krypstadiet.

Tydligare skillnad mellan natt och dag – sovtiderna förändras

Vid 4 månaders ålder är din bebis vaken under längre stunder under dagen. Nu kan det vara dags för er att skapa sovrutiner som följer dag och natt – hjälp ditt barn genom att låta det vara ljust på dagen och mörkt på natten!

 

Kom ihåg att alla barn är olika och försök att inte jämföra ditt barn med andra barn. Kontakta BVC om du är orolig eller om du har funderingar kring ditt barns utveckling.

Du hittar mer information om din bebis utveckling på bland annat 1177.se

Citygross Favorit