Babymassage – positivt för både dig och ditt barn!

Babymassage och spädbarnsmassage stärker ditt barn på många plan – emotionellt, fysiskt och motoriskt. Dessutom är det lugnande och avslappnande för dig som förälder att ge massage. Babymassage kan med andra ord vara ett perfekt sätt att varva ner och njuta av nuet tillsammans med ditt barn!

Babymassage och spädbarnsmassage – passar det alla?

Vissa barn älskar att få babymassage och kan slappna av från första stund. Andra barn har svårare att ligga still och kanske inte verkar tycka om massagen. Sluta massera om du märker att det inte fungerar. Gör ett nytt försök en annan dag och vid en tidpunkt när ditt barn inte är som piggast och mest uppe i varv. Massage vid rätt tidpunkt kan vara ett perfekt sätt att få ditt barn att varva ner, till exempel på kvällen inför natten.

Många fördelar med babymassage

Forskning visar att babymassage kan ha terapeutiska effekter på ditt barn och minskar bland annat på stresshormon. Andra fördelar med babymassage är:

 • Matsmältning stimuleras
 • Förstoppning eller problem med gaser förebyggs och lindras
 • Stärkt immunförsvar
 • Bättre sömn
 • Ditt barns motoriska och emotionella utveckling stimuleras

Om ditt barn har problem med gaser i magen kan babymassage förebygga och lindra magknip. Var vaksam på hur ditt barn reagerar på magmassage, vissa barn uppskattar det inte lika mycket som andra. Och se till att alltid massera magen medsols. Om du inte vill massera magen kan du prova att istället göra långsamma cykelrörelser med ditt barns ben när det ligger på rygg.

Rogivande massage på kvällen

Många barn blir trötta av massagen och det kan vara ett bra sätt att avsluta dagen på. Det kan vara värt att prova om barnet har svårt att komma till ro på kvällen.

Avvakta med massage under den första perioden

Det är egentligen aldrig för sent att börja ge ditt barn babymassage, men avvakta gärna under de allra första månaderna. Om du är osäker på hur du ska gå tillväga och vill ha extra stöd kan du gå en kurs i babymassage tillsammans med andra småbarnsföräldrar.

Massera mera och stärk relationen till din bebis

Forskning visar att spädbarnsmassage påverkar anknytningen mellan dig som förälder och din bebis. När du ger ditt barn massage frisläpps kroppens egna ”lugn och ro”-hormon (oxytocin) som har positiva effekter på humör och immunförsvar. Med regelbunden massage kan ditt barns sömn förbättras och stressnivåerna sjunker.

Kontakten mellan dig och ditt barn kan stärkas med hjälp av babymassage. Du och ditt barn har ögonkontakt, du kanske sjunger eller småpratar med ditt barn under massagen och ditt barn har hela din uppmärksamhet och får värme och trygghet.

Fördelar för dig som förälder

När du ger ditt barn babymassage får du tillfälle att själv slappna av och komma nära ditt barn. Genom att vara lyhörd och fokusera på och försöka läsa av ditt barns kroppsspråk och signaler, kommer du att kunna förstå och läsa av ditt barns signaler i andra situationer. Massagen kan hjälpa dig att utveckla ditt eget sätt att med hjälp av beröring och närhet kunna lugna och trösta ditt barn.

Hur masserar jag min bebis?

Dämpa belysningen i rummet och sätt gärna på lugn musik. Välj ut en lugn plats och ta fram:

 • babyolja (parfymfri och gärna allergitestad)
 • filt eller varmt och mjukt underlag åt din bebis

Ditt barn bör bara ha blöja på sig. Tvätta dina händer innan du börjar massera och ta babylotion på dina händer och värm upp dina händer och oljan genom att gnugga dina händer mot varandra. Häll inte babyoljan direkt på ditt barn, det kan upplevas som kallt när den inte är uppvärmd till ditt barns kroppstemperatur.

Exempel på massage:

 • diagonal massage över bröstet (massera diagonalt från den ena axeln ner till midjan på motsatt sida, upprepa på andra sidan så att din rörelse bildar ett X)
 • massage över bröstet (lägg båda händerna i mitten på ditt barns bröst, och för sedan händer utåt sidorna)
 • massage av mage (cirkelrörelser medsols, börja en bit upp på ditt barns vänstra sida och för handen i en cirkelrörelse ner mot höger sida.)
 • benmassage (ta ett ben i taget, massera uppifrån och ner, avslut med fot och tåmassage)
 • handmassage (håll ditt barns ena hand i din hand och massera lätt ett finger i taget mellan din tumme och pekfinger. Massera ditt barns handflata med tummen)

Börja gärna med att låta ditt barn ligga på rygg så att du kan ha ögonkontakt med ditt barn. Då är det också lättare att hålla koll på hur ditt barn reagerar.

Citygross Favorit