Bära bebis – bra för både dig och ditt barn!

De flesta bebisar och små barn har behov av mycket kroppskontakt och närhet. Vissa barn behöver extra närhet under vissa perioder och andra barn har generellt ett stort behov. Att bära sin bebis kan därför vara ett bra sätt – ibland kanske det enda sättet – att göra ditt barn glad och nöjd. Här får du tips på några saker som är bra att tänka på.

Varför ska man bära sin bebis?

Att bära sitt barn kan vara ett sätt att göra det lättare för ditt barn att slappna av. För dig som förälder blir det också lättare att uppfatta ditt barns signaler (till exempel trötthet eller hunger) och du får lättare att tajma matning och sovstunder. Många anser också att när du som mamma bär ditt barn främjas amningen och det är mer troligt att ditt barn inte skriker så ofta.

När kan jag börja bära mitt barn?

Du kan i princip börja bära ditt barn från första veckan. Men se till att du inte bär ditt barn under för långa stunder i början. Det kan bli för stor påfrestning på ditt barns rygg, höfter och ben. Men att bära ditt barn är också ett sätt att stärka barnets rygg. Din bebis måste använda sina ryggmuskler och balans. För att stärka ditt barns rygg ytterligare är det bra om du låter din bebis ligga på mage mycket (när din bebis är vaken) och inte alltför ofta i till exempel babysitter.

En massa fördelar med att bära mera

Testa att lämna barnvagnen hemma nästa gång du är på väg ut med ditt barn. Börjar du bära ditt barn mer – oavsett om det är i famnen, i bärsele eller bärsjal – kommer du att upptäcka en massa fördelar:

  • din bebis kommer troligtvis att skrika mindre
  • du får lättare att märka av ditt barns signaler
– du stärker det känslomässiga bandet mellan dig och ditt barn
  • du kan få fler saker gjorda om du bär ditt barn i bärsele eller bärsjal

Hur ska jag orka bära mitt barn?

Du som har en bebis som vill bli buren större delen av dagen behöver tänka lite extra på hur du bär och lyfter ditt barn. Med en stark kropp och bra kroppshållning orkar du bära ditt barn mer! Tänk på din hållning under dagen och försök att komma igång med din träning – särskilt övningar som stärker mage och bål.

Hur bär jag på bästa sätt?

För att du ska orka bära ditt barn kan en bärsele eller bärsjal vara ett bra alternativ. Ditt barn sitter då tryggt i din famn och du får händerna fria. Det är också mer ergonomiskt än att bära ditt barn direkt i famnen. Tänk alltid på din hållning när du bär bebis.

Kom ihåg att variera! Enformiga rörelser och kroppspositioner ökar i längden risken för att du ska få ont. Variation är som i andra situationer det allra bästa alternativet för din kropp. Variera därför mellan att bära ditt barn direkt i armarna. Det ger också ditt barn större rörelsefrihet och ”tvingar” ditt barn att använda sin balans och motorik mer.

Tänk på ditt barns och din egen säkerhet!

Se alltid till att du försöker minska risken för att du ska tappa ditt barn när du bär. Att hålla ditt barn i famnen med ena armen medan du gör något med den andra armen, ökar risken för att du ska tappa greppet om barnet. Med bärsjal eller bärsele har du händerna fria med ditt barn sitter tryggt och säkert i din famn. Var bara försiktig när du sätter i och tar ur ditt barn och att ditt barn är ordentligt fastspänt utan att sitta för tight.

Under det första halvåret ska du bära din bebis med ansiktet vänt mot dig. Se också till att ditt barn får ordentligt stöd åt rygg och nacke samtidigt som armar och ben kan röras fullt ut. Väljer du att bära ditt barn i bärsele är det bra att ha en bärsele anpassad för ditt barns ålder. En och samma bärsele passar troligtvis inte till en nyfödd och en 1 år gammal bebis.

Mer tips?

Vi på Goabarn vill ge dig massor av tips, råd och intressant läsning. Dessutom vill vi dela med oss av fina erbjudanden som dyker upp på våra Bamseprodukter. Registrera din mailadress för att vara först ut med att ta del av allt detta.
Och vi lovar - du kommer inte få flera mail om dagen från oss!

Citygross Favorit