Din bebis utveckling – lek med ditt barn!

Under de första 6 månaderna av sitt liv utvecklas din bebis mer än det nånsin kommer att göra. Ett bra och roligt sätt att stimulera ditt barns utveckling är att ta hjälp av lek och nära kontakt med ditt barn. Och det är inte krångligt! Det enda som behövs är du själv och det du gör i vardagen – dina tråkiga vardagssysslor kan förvandlas till en rolig stund med ditt barn!

Lek stimulerar din bebis utveckling

Forskning visar att lek är att bra sätt att stimulera ditt barns utveckling. Locka ditt barn till att ta nya kliv i sin utveckling med hjälp av några små enkla knep. Du kan till exempel kittla ditt barn under fötterna eller blåsa på magen för att få ditt barn att reagera både motoriskt och känslomässigt – dialogen och kontakten mellan dig och ditt barn stärks och ditt barn  reagerar genom att använda sin kropp. Även babymassage kan ses som en del i er lek och kommunikation.

Vardagssysslor som inspiration

Det är den nära kontakten mellan dig och din bebis och ert sätt att vara tillsammans som gör att ditt barn mår bra och utvecklas. Låt ditt barn vara med när du håller på med dina vardagssysslor – ha din bebis nära när du lagar mat, lägger tvätt i tvättmaskinen eller hänger tvätt.

2–4 månader

Mer nyfiken på omgivningen

I takt med att ditt barn börjar lägga märke till allt som händer runtomkring, blir det lättare för dig att aktivera ditt barn. Nu är det också många intryck som ska bearbetas och hanteras. Det kan innebära förändring både vad gäller sömn och din bebis behov av närhet. Du som förälder kan stimulera din bebis utveckling på både enkla och roliga sätt:

 • Ditt barn vill vara nära dig och kommunicerar gärna ansikte mot ansikte på nära håll. Att vara i samma rum kan ofta räcka – din bebis vill se dig hela tiden
 • Låt ditt barn vara med dig när du lagar mat, lägger i tvätt i tvättmaskinen eller hänger tvätt – ditt barn får många intryck av och stimuleras av alla färger, dofter och ljud
 • Spela musik eller sjung för ditt barn. Om du spelar samma låt eller sång flera gånger kommer ditt barn till slut att känna igen melodin.
 • Var utomhus och använd naturen som inspiration. Om du till exempel ställer barnvagnen under ett träd, kan rörelsen i grenar och löv fånga ditt barns intresse.
 • Prata mycket med ditt barn, det stimulerar språkutvecklingen även om din bebis inte förstår varenda ord du säger.
 • Se glad ut och le mot ditt barn när du pratar – då uppmuntras ditt barn att le till svar.
 • Häng saker ovanför din bebis eller lägg saker en bit framför ditt barn på golvet. Det stimulerar ditt barns motoriska utveckling när det sträcker sig efter det du lagt eller hängt i närheten.
 • Ta tag i ditt barns händer när det ligger på rygg och dra långsamt och försiktigt uppåt tills ditt barn sitter upp. Stötta ditt barns huvud om det behövs!

4–6 månader

Din bebis blir mer medveten om sig själv

I takt med att din bebis börjar förstå att den är en egen individ, kommer den inte bara lägga märke till saker som händer utan också förstå samband mellan olika händelser. Till exempel att saker finns även när man inte ser dem. Det märks bland annat på att du själv har lättare att lämna ditt barn ensam i ett rum, utan att ditt barn gråter.

Du blir ännu viktigare

Du märker kanske också att du få mer gensvar när du pratar, ler eller gör någon speciell min eller gest? Det är för att din bebis nu börjar lägga märke till och känna av ditt humör utifrån dina rörelser eller ditt röstläge. Kontakten med dig blir också allt viktigare och det finns fler sätt du kan stimulera ditt barn på:

 • Använd en bakåtvänd barnvagn så att du hela tiden har ögonkontakt med ditt barn
 • Den egna spegelbilden kan vara fascinerande för ditt barn. Sätt upp en spegel vid skötbordet eller ge ditt barn en barnsäker spegel i plast eller liknande.
 • Nu är det dags för de klassiska tittut-lekarna. Ditt barn förstår att saker finns kvar även om de inte syns. Därför kan din bebis kikna av skratt av tittut-lekar eftersom det är roligt när det man gömt kommer tillbaka.
 • Ta fram färgglada byggklossar – gärna i olika storlekar och färger – och bygg torn tillsammans med ditt barn eller låt ditt barn klämma och känna på klossarna.
 • Fortsätt prata mycket med ditt barn, berätta till exempel vad ni gör och ser. Försök sedan förstå vad ditt barn försöker säga när det börjar göra ljud, peka på saker och kommunicera med dig.
 • Berätta sagor, läs och sjung för ditt barn.
 • Enkla lekar baserade på ramsor brukar vara roligt.
 • När ditt barn är vaket är det bra att låta det ligga på mage. Då tränar de upp kraften i överkroppen och stabilitet i nacken.
 • Låt ditt barn upptäcka saker med syn, hörsel och känsel. Lägg ditt barn på ett mjukt underlag och lägg leksaker runtomkring så att ditt barn når dem.
 • Fortsätt låta ditt barn vara med dig när du gör dina vardagssysslor som att städa, laga mat eller tvätta kläder. Sätt det i en barnsäker stol och låt det leka med en träslev eller visp.
 • Att bada brukar vara roligt! Särskilt om du låter ditt barn plaska hej vilt med både armar och ben.

På bland annat 1177.se hittar du mer information om ditt barns utveckling och tips på hur du kan stimulera din bebis.

Mer tips?

Vi på Goabarn vill ge dig massor av tips, råd och intressant läsning. Dessutom vill vi dela med oss av fina erbjudanden som dyker upp på våra Bamseprodukter. Registrera din mailadress för att vara först ut med att ta del av allt detta.
Och vi lovar - du kommer inte få flera mail om dagen från oss!

Citygross Favorit