De lever på en segelbåt med en 4-månaders bebis

Sara och Simon och deras 4-månaders bebis Eskil bor på en segelbåt. Året runt. Vi träffade dem en solig februarieftermiddag och ställde frågan: hur är det att bo på en segelbåt med en bebis? Här kommer deras berättelse.

Att bo på båt med en 4 månaders bebis – inga konstigheter

– Välkomna hem till oss! Sara står i en kofta vid bryggan i Inre Hamn, Karlstad, och vinkar in oss mot segelbåten. Hon har just kommit tillbaka efter bebisyoga med Eskil. Solen strålar. Den bitande vintern verkar äntligen ha släppt sitt grepp för en stund och runt båten börjar isen sakta att smälta. Vi klättrar upp på den smala gången längs med båten som leder oss till sittbrunnen, som dem under vintern använder som förråd och skohylla. Hon öppnar en liten lucka och vi klättrar ner för den smala stegen.

Nedanför fötterna breder ett mysigt hem ut sig, mycket större än man kunde ana från utsidan. Närmast stegen finns ett litet kökspentry och bakom står en större sittgrupp, som agerar både matrum, vardagsrum och lekrum för Eskil. Böcker och sällskapsspel pryder hyllorna längs med väggarna. Inget stök så långt ögat kan nå, vilket man annars kan förvänta sig när man besöker en barnfamilj.  Men här finns inte plats för stök. Det är nästintill omöjligt att stöka ner golvet, då det knappt finns någon golvyta. Sammanlagt finns plats för sex bäddar i den 13 meter långa segelbåten om man räknar in att sofforna i matrummen kan bäddas om. Ett av sovrummen längst in i båten används nu som bänk för att byta blöjor. Parets dubbelsäng, enligt båtspråk kallad stickkoj, ligger innanför kökspentryt och är en liten sängplats där man sticker in fötterna för att få plats.

Lånar kommunens toalett och dusch

Trots den knappa golvytan och de små utrymmena att leva på är det ingen match för familjen att bo på en båt. Båten är deras hem och här lever de ett helt vanligt vardagsliv.

– Enda skillnaden att bo på en båt är väl att vi måste ta på oss vinterjacka och gå femtio meter mitt i natten när vi ska gå på toa, skrattar Simon.

Då toaletten måste tömmas kontinuerligt använder dem endast båttoaletten i nödfall under tiden de hyr en båtplats. I hyran ingår tillträde till kommunens toalett som ligger invid båtbryggorna. Här finns även dusch, tvättmaskin och plats för barnvagn.

– Vill ni ha kaffe? Simon går de få stegen till det lilla kökspentryt, tar fram en kastrull och pumpar fram vatten med en fotpump under diskhon. För de båtboende är dricksvatten inte något man kan ta för givet. Vattnet fylls på via vattenslang från kranar på land. Vattentankarna rymmer bara 600 liter, så de snålar så mycket de kan så att de inte behöver hämta slangen och fylla vatten allt för ofta. Något som gör de väldigt medvetna över deras vattenkonsumtion.

Friheten som lockar

Vid första anblick kan man tro att det enbart är miljömedvetenheten som fått den lilla familjen att leva på en båt. Då de knappt har någon golvyta är det svårt att konsumera onödiga prylar. Båten i den centrala hamnen ger dem dessutom gångavstånd till stadens förnödenheter. Men för Sara och Simon är det framförallt friheten som lockar. Att närsomhelst kunna åka vartsomhelst. Paret berättar att denna båt är avsedd för att kunna segla långt, därav det lite mer primitiva boendet. Hade de enbart velat bo på en husbåt hade de kunnat ha det betydligt mer bekvämt. Men tanken på att kunna segla tvärs över Atlanten lockar. Vart det bär iväg nästa gång vet de inte. De tar en dag i taget. Drömmen är att segla i fyra, fem år innan Eskil ska börja skolan.

– Kanske blir det Danmark eller Karibien. Det beror på om vi ledsnar och vad vi har lust med, säger Simon medan han serverar oss pressokaffe med mjölk.

– Vi får se om Eskil hatar oss eller älskar oss när han blir större med tanke på vad vi utsatt honom för, skrattar Sara.

Slumpen fick avgöra

Det var för tre år sedan som Sara och Simon tog steget att köpa en båt för att bo i på heltid. En sommar hyrde de ett hus i Grebbestad, men på grund av platsbrist i huset så bodde de istället på båten som de delade med ett par vänner. Ett boende som fungerade väldigt bra. Men att köpa en stor segelbåt att bo i året runt var inget de hade planerat för särskilt mycket. Slumpen fick avgöra. När de förlorade budgivningen på drömhuset så tänkte de – en båt är betydligt billigare än ett hus, så varför inte prova? I Göteborg är det mycket vanligare att bo året runt på en båt. Communityt är relativt litet så de har kontakt med många i samma situation som både har peppat dem och gett dem bra tips inför båtlivet. Av de har de även lärt sig riktigt ”båtspråk”.

– Vi har bott tre vintrar på båten. Tydligen räknar man bara vintrar inom båtvärlden, då det inte är nån match att bo på en båt under somrarna, berättar Simon och ler.

Åkte till en hamn nära födseln

Deras nära och kära har varit positiva och tagit emot deras annorlunda livsstil med nyfikenhet.

– Det var mest mamma som tänkte att ”jahopp, då blir det inga barnbarn”. Men när jag sen blev gravid blev hon väldigt lättad så nu har hon inget emot vårt beslut, skrattar Sara.

Att det skulle finnas plats för ett eventuellt barn i båten hade de haft i bakhuvudet från början, även om de inte visste när eller om det skulle ske. När Sara sedan blev gravid bestämde de sig för att åka mot Värmland där hon är uppvuxen och har sin släkt. Tidigare hade båten stått på Västkusten, då Sara har en fast tjänst som finsnickare i Göteborg. Simon jobbar som dykare i nordnorge två veckor i sträck och mellan jobben kan han därför bo vartsomhelst. I september seglade de in mot Inre hamn i Karlstad, en månad innan beräknad födsel.

– Vi ville vara vid en hamn i god tid ifall jag skulle råka föda tidigare än planerat. Det hade varit snopet att vara mitt på öppet hav när det var dags, skrattar Sara medan hon skumpar runt med Eskil i knät.

I övrigt hade de inte planerat något särskilt inför den tredje familjemedlemmen. En konsekvens av att de bor väldigt trångt är att de inte kan handla för mycket saker i onödan. De saker de behöver har visat sig efter hand.

– Vi köpte en vagn veckan innan. Det var det enda vi hade köpt. Och lite blöjor.

Största utmaningen – en adress

Det enda som kan vara krångligt med att bo på en båt är kanske inte helt otippat: en adress. Då det inte finns någon adress på en brygga så hittar skatteverket på en adress åt dem, något som kan ta ett halvår. Men eftersom de ibland flyttar varje halvår kan det bli krångligt. Nu kommer posten till Saras bror i Karlstad istället. 

Katten luktar dam- och herrparfym

Det är inte bara Sara, Simon och Eskil som bor tillsammans på båten. De har även en fjärde familjemedlem. Katten Hasse fick de från ett katthem en månad efter att de flyttade in på båten. Och han ser inga konstigheter med att bo på en båt, eller att segla på öppet hav. För säkerhets skull har dock Hasse ett halsband med telefonnummer om han skulle råka hoppa på fel båt någon gång, vilket tack och lov aldrig har hänt. Nyfikna förbipasserande i hamnen verkar dessutom uppskatta den nya gästen.

– Ibland när han kommer tillbaka luktar han herr- eller damparfym. Och alla verkar veta att han heter Hasse för det står det på hans halsband. Kanske har han en hemlig familj på fastlandet som han brukar bo hos på dagarna när inte vi ser, skrattar Sara.

Men inte bara Hasse blir uppmärksammad. Simon berättar att om han står ute och grejar med båten blir han ofta ståendes i flera timmar och pratar med nyfikna gångtrafikanter. Sara kan relatera till uppståndelsen.

– När jag är på öppna förskolan eller bebisyoga brukar jag undvika att säga att jag bor på en båt det första jag gör, säger hon och ler. För direkt när jag berättar så blir vårt boende det ända samtalsämnet.

Mammaledig på en båt – ingen skillnad

Att vara mammaledig och boendes på en båt är ingen skillnad än att vara mammaledig på fast mark, tror Sara.

– Jag har ju bara varit föräldraledig på en båt, så jag har ju inget att jämföra med. Men vi gör samma saker som de flesta föräldralediga. Går promenader, går på babyyoga, öppna förskolan. Men det kommer bli en större utmaning när Eskil börjar gå. Det är tur att vi redan satt upp ett staket runt båten för katten.

Vad har ni att säga till de som vill, men inte vågar göra liknande som ni?

– Det svåraste beslutet var att gå till banken och köpa båten. Sen har allt bara flutit på. Börja med att köpa en båt, husvagn eller ett torp. Sedan löser sig allt annat! Om man är nyfiken på något annat sätt att bo eller leva på så är det ju bara att testa, känns det inte bra så är det bara att hitta på något annat istället. Det har varit vår filosofi från första början och än så länge har det ju fungerat fint!

Citygross Favorit