Din bebis sömn – följer sin egen sömncykel

Din bebis sömn och sömncykel ser annorlunda ut än din egen och för många föräldrar kan det bli en stor omställning. Från att ha kunnat sova många timmar i sträck väcks du nu flera gånger per natt, ofta varannan eller var tredje timme. 

En bebis vaknar ofta på natten

Din bebis sömn fungerar ungefär som en vuxens, men barn sover i kortare cykler. Sömncykeln från lätt sömn till djupsömn och till slut REM-sömn tar ungefär 50–60 minuter. Din egen sömncykel pågår under cirka 90 minuter. Och det är i övergången mellan två sömncykler som ditt barn kan vakna till. Ibland bara någon kort stund utan att det märks och ibland vaknar ditt barn helt.

Din lilla bebis behöver mat dygnet runt

Din bebis vaknar ofta mellan sömncyklerna av hunger, även under natten. Upp till ungefär 4 månaders ålder behöver ditt barn mat under natten för att växa och utvecklas. Från 6 månaders ålder klarar sig ditt barn egentligen utan mat nattetid, men att amma eller att flaskmata kan vara ett smidigt sätt att få ditt barn att somna om igen.

Behovet av trygghet, närhet och lugn

Att din bebis vaknar under natten betyder inte alltid att det är hungrigt. Om ditt barn ofta gnyr eller gnäller kanske det räcker med lite extra närhet och trygghet. Prova att ge din bebis en kram eller lyft upp det i famnen eller låt din bebis bredvid dig. Det kanske räcker för att ditt barn ska somna om igen. Om ditt barn fortsätter att gny eller gnälla och ha svårt att komma till ro, kanske du ändå får ta till amning eller flaskmatning.

Sköt om din egen sömn!

När du känner dig som mest trött kan det kanske vara en tröst att du inte är ensam! De flesta småbarnsföräldrar har gått igenom perioder av sömnbrist och trötthet. Även om det inte känns så i stunden, så kan vi lova att det kommer att gå över. Håll ut, och försök vila så ofta du kan under dagen. Passa på när ditt barn sover! Om du har möjlighet att be om hjälp och stöttning kan det vara ett perfekt tillfälle att ta igen lite sömn.

Mer tips?

Vi på Goabarn vill ge dig massor av tips, råd och intressant läsning. Dessutom vill vi dela med oss av fina erbjudanden som dyker upp på våra Bamseprodukter. Registrera din mailadress för att vara först ut med att ta del av allt detta.
Och vi lovar - du kommer inte få flera mail om dagen från oss!

Citygross Favorit