Din bebis utveckling 6 – 8 månader

Din bebis utvecklas i rasande takt (nästan lite för snabbt!) och utan att du vet ordet av kan den krypa helt själv eller säga sitt första ord. Här berättar vi om din bebis utveckling när den är 6–8 månader!

Följ din bebis utveckling när den är 6 – 8 månader

Det är mycket som händer under din bebis första år, även om alla utvecklas i sin egen takt. När din bebis är 6 – 8 månader kommer du märka mer rörlighet och kommunikation hos ditt barn. Du kommer även märka att hen blir mer lösningsorienterad och bestämd.

Sinnen och känslor

När din bebis är mellan 6–8 månader börjar den utveckla sina sinnen och känslor. Det är nu den berömda leken ”titt-ut!” kan börja gå hem, då din bebis förstår att saker kan finnas fast de inte syns. Din bebis börjar även bli en riktig problemlösare i den här åldern, och innan du vet ordet av har den klurat ut hur den ska nå den där spännande leksaken som ligger allra längst bort.

Rädsla för det obekanta

Har din bebis utan problem kunnat sitta i både mormors, kollegans och kompisens famn? Grattis, men var nu förberedd på en lite blygare period. I den här åldern är det nämligen inte konstigt om bebisen blir lite ”mammig” och börjar gråta om den ser en helt ny person. Den kan även sova oroligt. Ett tips kan vara att hålla hårt på rutinerna som till exempel nattning. Rutiner är guld värt då det betyder trygghet för ditt barn.

Kommunikation

Har du längtat efter att veta vad din lilla bebis egentligen tycker om maten eller vad den tycker är roligt? Grattis, den tiden är här! Det är i åldern 6–8 månader som bebisen börjar utveckla sin kommunikativa sida. Det är nu den kan:

  • Imitera ditt språk
  • Reagera när den hör sitt namn
  • Uppfatta skillnad på fråga och påstående
  • Lyssna uppmärksamt när någon pratar med den
  • Uttrycka ilska och glädje med rösten

Det är även i denna ålder som din bebis utvecklar förmågan till social kontakt. Undrar du vad bebisen har för åsikt? Var lugn. Bebisen meddelar, på sitt eget sätt, när den vill äta, sova eller leka. Var inte förvånad om bebisen börjar sätta gränser, till exempel vända huvudet eller knipa med munnen när den är mätt.

Rörelse vid 6 – 8 månader

Har det varit mysigt att enbart gosa i soffan eller gå långa barnvagnspromenader? Det är nu det är dags att barnsäkra hemmet! I denna ålder börjar många barn utforska sin rörelse. En del kan börja greppa saker med båda händer (göm ömtåliga eller farliga föremål!), förflytta sig över golvet genom krypning eller sitta utan stöd. Den kan även ta sig från sittande till krypande. Spännande period va?

Glöm aldrig att alla barn utvecklas i sin egen takt, så jämför aldrig ditt barn med andras.

Du kan läsa mer om ditt barn utveckling under sitt första år på 1177.

Citygross Favorit