Tips för att få bebis att somna gott

Att få sin bebis att somna gott är en bra avslutning på dagen – både för dig som förälder och för barnet själv. Att kunna somna i en lugn och trygg miljö gör att ditt barn sover bra. Frågan om vad som behövs för att kunna somna gott är individuellt, men här har vi ändå samlat några generella och bra tips du kan testa.

Din bebis är inte som andras bebisar

Frågan om hur du ska få din bebis att somna hänger på ditt barns behov. Vissa barn behöver den extra tryggheten och somnar bäst i famnen eller nära dig som förälder. Andra barn somnar bäst i egen säng. Och under barnets första år kommer behoven att förändras. Det som du tror är en rutin kan ändras på kort tid.

Men för de flesta är det lättare att somna i lugn och ro utan tända lampor och utan plötsliga höga ljud. Försök därför att skapa en lugn och rogivande miljö för ditt barn när det är dags att sova.

Trygghet och lugn ger bättre sömn

Att varva ner en stund innan man går och lägger sig är en bra förutsättning för att somna gott. Det gäller både dig själv och din bebis. Om du lyckas runda av dagen på ett lugnt och mysigt sätt har ditt barn lättare att varva ner.

För att skapa en lugn avslutning på dagen kan återkommande och tydliga rutiner vara bra. Lugn musik, babymassage, ett bad eller sagobok kan vara både mysigt och rogivande.

Ge trygghet och närhet

De flesta barn mår bra av mycket närhet och känslan av trygghet. Om du vet att ditt barn har svårt att somna och komma till ro, kanske det fungerar att vagga ditt barn i famnen en stund.

Du påverkas av barnets känslor – och barnet påverkas av dina

Du vet att ditt barns glädje eller gråt smittar av sig på dig. På samma sätt kan ditt lugn smitta av sig på ditt barn. Om du tycker att det är jobbigt att ditt barn har svårt att somna på kvällen kan din oro smitta av sig på barnet. Om du blir stressad över att ditt barn inte somnar i tid, kan din stress påverka barnet.

Försök att fokusera på att i god tid varva ner tillsammans med barnet och hitta en bra kvällsrutin som ditt barn tycker om.

Gör ditt barn redo för att sova

För att ditt barn ska somna och sova gott och så länge som möjligt är det bra om:

  • din bebis har en ny och torr blöja
  • din bebis inte är hungrig
  • det inte är för varmt i rummet
  • det inte för kallt i rummet
  • det är mörkt i rummet

Om ditt barn inte tycker om att det är för mörkt i rummet, kan en sovlampa vara en lösning. Att det är lugnt och tyst mår de flesta bra av, men alla kanske inte vill att det är helt tyst.

Mitt barn vill ändå inte somna. Vad ska jag göra?

Om du tycker att ditt barn ofta har svårt att somna när du tycker det är dags, kan det bror på flera saker. Ditt barn kan vara inne i en utvecklingsfas eller har upplevt mycket saker under dagen som måste bearbetas. Om ditt barn är stressat kommer det ha svårt att somna. Och kom ihåg att under de första månaderna följer din bebis sin egen sömnrytm, som inte följer tidpunkten på dygnet på samma sätt som din sömnrytm.

Genom att vara lyhörd på ditt barns signaler kan du ligga steget före och märka av när ditt barn börjar bli trött. Det blir lättast för alla om du lyckas tajma din bebis behov och sömnrytm. Ditt barn kommer också att gå igenom flertalet utvecklingsfaser och kan periodvis behöva lite extra trygghet och närhet.

Läs mer om ditt barns sömn och sömnbehov på till exempel 1177.se

Mer tips?

Vi på Goabarn vill ge dig massor av tips, råd och intressant läsning. Dessutom vill vi dela med oss av fina erbjudanden som dyker upp på våra Bamseprodukter. Registrera din mailadress för att vara först ut med att ta del av allt detta.
Och vi lovar - du kommer inte få flera mail om dagen från oss!

Citygross Favorit