Följ ditt barns utveckling – bebis 8 till 10 månader

Har du ett barn som är mellan 8 till 10 månader? Har du märkt att det sker stora framsteg varje dag? Det gäller att se upp, snart är din bebis uppe och traskar alldeles själv. I den här artikeln berättar vi vad som händer i ditt barns utveckling när den är 8 till 10 månader!

Följ ditt barns utveckling när det är 8 till 10 månader

Mycket händer under ditt barns första år. När du minst anar det så har barnet fått tänder, reser sig upp och säger ”titta!”. I åldern mellan 8 till 10 månader kan din bebis behöva lite tid för sig själv och den löser gärna konkreta problem på egen hand. Den kan även bjuda in syskon eller föräldrar i leken. Det är nu din bebis börjar förstå hur saker och ting hänger ihop – en lucka kan öppnas och stängas, en boll kan studsa och slår man på en tallrik så låter den. Var därför inte förvånad om ditt barn blivit en riktig undersökare och smakar och biter i saker, staplar saker på varandra och kanske kastar, tappar eller skakar saker. Att barnsäkra hemmet är nu ett gott råd. Barnet börjar även använda saker på ”rätt sätt”, till exempel trycka på fjärrkontrollens eller telefonens knappar. Prova att interagera med barnet – tryck på knapparna, lyft telefonen och säg hallå. Förmodligen kommer ditt barn att vilja härma. Du kan även märka att intresset för de gamla leksakerna har börjat blekna– här är det kastruller, grytlock och prasslande paketpapper som är de roligaste kompisarna.­­­­

Rutiner viktigt för ditt barn

I åldern 8 till 10 månader är ditt barns minne mer utvecklat . Nu har den börjat lära sig rutiner under dagen och uppskattar när dagarna ser likadana ut, så försök hålla samma tider gällande nattning och matning.

Rädsla för det obekanta

Det är inte ovanligt om din bebis är lite extra försiktig mot det obekanta i denna ålder. Kanske är den lite extra mammig eller pappig nu. Men var bara lugn – denna fas kommer gå över när ditt barn inser att föräldern eller föräldrarna kommer tillbaka. Det är bra att vara selektiv i vem som får passa barnet under denna period. Det är viktigt att ditt barn känner sig trygg. Om några månader kommer barnet förmodligen bli mer utåtriktad igen och börja intressera sig för sin omvärld.

Kommunikation 8 till 10 månader

I den här åldern är ordförståelsen bättre och det är inte omöjligt att ditt barn säger sitt första ord. Det är också vanligt att det får ett favoritljud eller ord som den ofta upprepar. Har inte orden kommit än kan du vara säker på att du kommer förstå ditt barn ändå. Barn i åldern 8 till 10 månader är i regel duktiga på att kommunicera med sitt kroppspråk och kan exempelvis visa missnöje genom att slänga ner tallriken i golvet eller att skaka på huvudet.

Tips:

  • Använd pekböcker och berätta hur djuren eller föremålen låter. En garanterat rolig lek för ditt barn. Förbered dig på att nya favoritljud kan uppstå!
  • Klapplekar och fingerlekar är populära i denna ålder.
  • Men även att busa är roligt. En favoritlek i denna ålder kan vara att jaga eller rulla bollar till varann.

Rörelseförmåga hos ditt barn

När ditt barn är mellan 8 till 10 månader händer mycket med ditt barns rörelseförmåga. Det är därför bra att vara förberedd.

  • Kan ditt barn krypa? Förbered dig isåfall på att den nu försöker ställa sig upp! I åldern mellan 8 till 10 månader används framförallt händer och armar för att hålla balansen. Det är därför viktigt att barnsäkra hemmet och se till att möbler i närheten ej kan välta.
  • I denna ålder använder barn tumme och pekfinger när den greppar saker – det kallas pincettgreppet. Därför är det extra viktigt att barnsäkra hemmet så att den ej greppar små saker den kan sätta i halsen! Nu börjar även de första tänderna komma, så tänk på att börja med lite större bitar i maten. Det kan också vara dags att ge ditt barn en egen sked samtidigt som du matar den.

Glöm inte att njuta av varje sekund. Tiden rusar iväg!

1177 kan du läsa mer om ditt barns utveckling.

Mer tips?

Vi på Goabarn vill ge dig massor av tips, råd och intressant läsning. Dessutom vill vi dela med oss av fina erbjudanden som dyker upp på våra Bamseprodukter. Registrera din mailadress för att vara först ut med att ta del av allt detta.
Och vi lovar - du kommer inte få flera mail om dagen från oss!

Citygross Favorit