Var noga med hygienen vid förvaring av bröstmjölk!

Det finns en hel del att tänka på när det kommer till förvaring av bröstmjölk. Det är superviktigt att du hanterar bröstmjölken rätt för att det inte ska bildas bakterier i bröstmjölken.

Smart på flera sätt

Att spara bröstmjölk till ett senare tillfälle gör det möjligt för din partner att kunna mata ert barn. Du ges möjlighet till avlastning och kanske rent av egentid. Och din partner får en stunds närhet med er bebis. Positivt för alla tre!

Ditt barn är känsligt för bakterier

Eftersom din bebis inte har fullt utvecklat immunsystem är det känsligt mot bakterier. Förvara därför alltid bröstmjölk i kyl eller frys. Om du ska använda bröstmjölken samma dag kan den stå framme i upp till tre timmar, men inte mer. Ställ in bröstmjölken direkt i kylskåpet om du vet att du inte ska ge det till ditt barn samma dag.

Förvaring av bröstmjölk i kylskåp

Bröstmjölk kan förvaras i kylskåp i upp till tre dagar. Innan du ställer in mjölken bör du kyla ner den i vattenbad först. Förvara den sedan i en ordentligt diskad – och helst kokad – flaska, kärl eller burk. Om du kommer att spara mjölk från flera olika dagar är det bra om du märker flaskorna eller burkarna med datum. Eller att du på något annat sätt håller ordning på hur många dagar bröstmjölken förvarats i kylen. Bröstmjölken kan förvaras i kylskåp tre dagar.

Frys in bröstmjölk

Ska du spara bröstmjölken längre än tre dagar kan du frysa in mjölken. Tänk då på att först kyla ner bröstmjölken i vattenbad. Sen kan du till exempel frysa bröstmjölken i istärningslådor, flaskor eller burkar. Beroende på hur mycket mjölk du behöver frysa in så klart. Bröstmjölken kan förvaras i cirka tre månader i frysen.

Tina fryst bröstmjölk

När du tar ut bröstmjölken från frysen tinar du den i kylen över natten eller i vattenbad med kallt vatten. När den är helt tinad kan du sedan värma den till lagom temperatur. Bröstmjölk som varit fryst och sedan tinad, kan förvaras i kylskåp en dag. Bröstmjölken ska inte tinas i rumstemperatur eftersom det då kan bildas bakterier.

Uppvärmning av bröstmjölk

När du har tagit ut mjölken ur kylen eller tinat den frysta mjölken värmer du den enklast i vattenbad. Undvik att värma den i mikrovågsugn! För att fördela värmen jämnt kan du försiktigt snurra på flaskan/burken, men skaka inte.

Var noga med hygienen!

För att ditt barn inte ska få i sig några bakterier är det viktigt att du:

  • tvättar dina händer noga
  • diskar nappflaska och dinapp ordentligt
  • diskar flaskor, kärl eller burkar ordentligt
  • helst kokar kärl, flaskor och burkar (för att sterilisera)
  • inte värmer bröstmjölken i mikrovågsugn
  • inte blandar varm bröstmjölk med kylskåpskall bröstmjölk
  • slänger den bröstmjölk som ditt barn inte äter
  • rengör bröstpump enligt pumpens bruksanvisning

Mer tips och råd hittar du även på 1177.se eller rådfråga BVC om du har funderingar

Mer tips?

Vi på Goabarn vill ge dig massor av tips, råd och intressant läsning. Dessutom vill vi dela med oss av fina erbjudanden som dyker upp på våra Bamseprodukter. Registrera din mailadress för att vara först ut med att ta del av allt detta.
Och vi lovar - du kommer inte få flera mail om dagen från oss!

Citygross Favorit