Främja ditt barns fantasi – köp färre leksaker

Vill du främja ditt barns fantasi? Köp färre leksaker! Har du också ett hem som svämmar över av leksaker? Upplever du att ditt barn trots det snabbt tröttnar på leksakerna och vill ha nya? Forskare har kommit fram till att för många leksaker gör barn distraherade och mindre kreativa. Gör både miljön och fantasin en tjänst – dra ner på leksakerna och få ditt barn att leka mer!

Leken är otroligt viktig som en del i barnens utveckling. Men aldrig har väl barn haft så mycket leksaker som idag. Och som om inte lekrummet redan var fyllt upp till taket, fylls det på varje julafton och födelsedag. Men blir ett barn verkligen gladare ju fler leksaker den har?

År 2017 genomförde en forskargrupp vid Toledouniversitetet i Ohio, Usa en studie på 36 småbarn i åldrarna 18-30 månader. Barnen fick två lekstunder på 15 minuter var. Först med 16 leksaker, sedan med endast fyra leksaker.

Mindre leksaker främjar ditt barns fantasi

Resultatet? Ju färre leksaker barnen hade att leka med, desto mer lekte dem med varje leksak. Kvaliteten på själva leken blev även högre ju färre leksaker barnen hade. Enligt studien blev barnen distraherade ju fler leksaker de hade, vilket hindrade dem från att undersöka leksakens fulla potential. Barnen fick hela 60 % fler idéer om hur de kunde använda en leksak när de hade färre att välja mellan. En träkloss kan faktiskt både bli en bil, hårborste och en telefon. Men har barnet leksaker till precis allting så hämmas fantasin. Man kan likna ett barns distraktion vid för många leksaker med när vuxna zappar mellan tv-kanaler eller mellan appar i mobilen. För många val gör oss helt enkelt distraherade.

Miljövänligt

Förutom att färre leksaker främjar ditt barns fantasi så innebär det även en stor tjänst för miljön. Så att konsumera mindre har med andra ord aldrig gett så många fördelar! Byt hellre ut några få leksaker med jämna mellanrum, och ge barnet chans att verkligen se leksakens fulla potential! Här kan du läsa mer om lekar som främjar ditt barns utveckling. 

 

Lycka till!

 

Citygross Favorit