Så gör du egen barnmat till barn 6 – 12 månader

Är din bebis mellan 6–12 månader och det är dags att äta barnmat i smakportioner? Känner du att du har tiden (och orken!) att göra din egen barnmat? Det är faktiskt inte så krångligt som en kan tro. Här kommer våra bästa tips!

Fördelar med att göra din egen barnmat:

Det finns många fördelar med att göra sin egen barnmat. Dels är det ofta billigare än att köpa färdig mat och det är du själv som bestämmer smak och konsistens. En stor fördel med att göra sin egen barnmat är också den stora variationen – frukter, grönsaker, kött, fågel och fisk – ja i stort sett allt kan förvandlas till en riktigt god bebismåltid. Och det är inte alls så jobbigt som en kan tro – när du väl lärt dig kan du göra barnmat i ett kvick! Det bästa av allt? Du kan enkelt göra barnmat av din egen mat! Lägg isåfall undan det som ska bli barnmat innan du saltar och kryddar resten av maten.

Att tänka på INNAN du gör din egen barnmat:

Även om det är superenkelt att göra sin egen barnmat finns det vissa saker att tänka på innan du börjar.

  • Välj råvaror av bra kvalitet
  • Skölj råvarorna noga. Skär bort överflödigt fett och andra skavanker
  • Använd olika skärbrädor för kött och grönt för att undvika smittorisk
  • Koka grönsakerna noggrant, gärna ångkokt, men inte för länge – då bevaras vitaminer och mineraler som bäst
  • Kött ska tillagas på minst 70 grader

Tips för att få till den perfekta barnmaten:

Så– dags att skapa magi! Följ dessa enkla tips och du har förvandlat din egen mat till en riktig festmåltid för ditt barn!

  • Mindre bitar – Maten kokar snabbare om du skär den i mindre bitar.
  • Osaltad buljong – Salt inte är bra för ett litet barn. Använd istället kryddor eller osaltad buljong!
  • Mos-redskap – För att få rätt konsistens på maten kan du mosa med gaffel eller använda vitlökspress, matberedare, stavmixer, rivjärn eller trådsil.
  • Riv eller mixa – Ska du göra en gryta? Riva eller mixa grönsaker för en perfekt konsistens!

Frys in din barnmat

Låter det ändå jobbigt att göra detta varje dag? Ingen fara. Gör storkok och frys in och vips så har du mat till hela veckan! Fryst barnmat tinas enkelt upp genom att värma det i vattenbad, i mikrovågsugn eller kastrull. Tänk på att inte värma upp maten flera gånger då näringsämnena försvinner. Små smakportioner kan lätt frysas in i små bullformar, fryspåsar med blixtlås eller varför inte i en isbitslåda med plastfolie över! Då blir det lagom stora portioner som dessutom får en rolig form. Barnmaten håller två dagar i kylskåp och några månader i frysen beroende på innehåll.

Lycka till!

På Livsmedelsverket kan du läsa mer om kostråd för ditt barn.

Citygross Favorit