Gör ditt barn blöjfri – vi listar våra bästa tips!

Har du funderat på att göra ditt barn blöjfri? Känns det som den stora dagen är kommen? Är du redo för att spara pengar och göra miljön en tjänst? Då har du kommit rätt. Här ger vi våra bästa tips till dig som vill ha ett blöjfritt barn!

Tips på hur du kan göra ditt barn blöjfri:

Att få sitt barn blöjfri kräver både tid, tålamod och en stor dos motivation. Potträning kan vara bra att börja med gärna innan barnet har börjat gå. När barn är i ettårsåldern brukar de vara intresserade av att härma, så det kan vara en bra ålder för att börja prova pottan eller toaletten.

Rätt tidpunkt

En första sak du ska fråga dig innan du ska potträna är: Är det rätt tidpunkt? Då det kräver mycket tid och tålamod är det bra att fundera på följande saker innan du försöker göra ditt barn blöjfri:

  • Är familjesituationen är lugn och trygg? Eller är ni mitt i ett dagisbyte, mitt under en flytt eller skilsmässa?
  • Kan barnet följa enklare instruktioner?
  • Är ditt barn friskt och mår bra?
  • Kan barnet kommunicera med dig i form av kroppsspråk, tal eller annat ljud?

Gör pottstunden till dagens höjdpunkt

När du svarat ja på de övre frågorna är du redo för att göra ditt barn blöjfri. Kul! Dags att börja agera! En viktig sak med potträning är att släppa allt som heter tvång och tjat, för då blir det oftast motsatt effekt. Försök få potträningen till något roligt ni gör tillsammans istället! Uppmuntra framgångarna och dölj din besvikelse över eventuella motgångar – som olyckor på golvet. Alla framgångar börjar någonstans, så håll bara ut! Ha en rolig bok vid pottan, sjung en sång om en potta eller bara prata om hur dagen har varit. Ju roligare pottbesöket blir – desto fler besök kommer det bli.

Rumpan bar

En bra hjälp för potträningen kan vara att låta ditt barn ha rumpan bar när ni är hemma. Barn kan känna av att de inte har blöja på sig och efter lite bekantskap med pottan kan ditt barn (i bästa fall) peka att hen måste kissa. Då är det bara att lyfta iväg barnet till pottan när det är dags.

Inget tjat

Att tjata kan skapa motsatt effekt. Försök istället göra potträningen till en rolig och regelbunden aktivitet. Det är viktigt att du lyssnar på ditt barn. Du kan aldrig tvinga ditt barn att sitta på pottan, och tjat och tvång kan skapa en negativ association kring pottan.  Blir det ett tvärnej – acceptera. Bättre lycka nästa gång.

Var förberedd på olyckor

En olycka kan hända den bästa. Och i början av potträningen kan det hända oftare än du tror. Så var förberedd på olyckor. Placera de saker du är mest rädd om på en riskfri plats.

Tålamod

Det viktigaste med potträning heter: tålamod. Kinesiska muren byggdes inte på en dag, och ingen blir färdig-pottad vid första försöket. Se till att ha en plan och var konsekvent med den, det minskar stressen och minskar risken att förvirra ditt barn. Ofta är potträning en större utmaning för föräldern än för barnet. Att vara förberedd är jätteviktigt.

Låt det ta tid

Låt besöket ta tid. Det kan vara svårt för ett litet barn att känna av reflexerna i tid. Så besök pottan regelbundet vid fasta klockslag och sitt där tills det kommer något. Ta med en bok så blir besöket en riktigt trevlig aktivitet.

Blöja på natten

Många barn behöver blöja på natten ganska länge trots att de är blöjfria på dagen. Detta  beror på att små barn kan kissa många gånger under en natt. Pröva att låta barnet sova utan blöja när du märker att hen börjar vakna med torr blöja. Det är bra om barnet kissar innan läggning. Du kan även lägga plastad frotté under lakanet för att skydda madrassen.

Babypotting

Även de allra minsta som inte kan gå än, kan lära sig att vara blöjfria. För föräldern som har mycket tid (och tålamod) med sitt barn kan därför babypotting vara ett alternativ. Här gäller det som förälder att lyssna på barnets signaler. Om bebisen gnyr eller ser obekväm ut, kanske det är dags för ett toalettbesök. Håll barnet över handfatet, pottan eller toaletten i en grodposition med ryggen mot din mage och händerna i barnets knäveck och vänta ut. Som sagt så krävs det både tid och tålamod. Babypotting bör du bara göra om det känns bekvämt för barnet och dig. Annars kan du vänta tills det blir runt 1-årsåldern och kan gå och sitta själv.

 

Lycka till! På 1177 kan du läsa mer om hur du gör ditt barn blöjfri.

Citygross Favorit