Hur byter man blöja på sin bebis?

Det är mycket man ska tänka när man ska byta blöja på sitt barn. Som nyfödd bebis ligger du lugnt och stilla på skötbordet, men situationen blir helt annorlunda när ditt barn börjar röra sig mer. Här får du några bra tips som är bra att tänka på vid blöjbyte.

Viktigt att tänka på när du byter blöja på ditt barn

Se till att blöjan inte sitter för hårt åt över magen. Huden mår bra av att luften kan cirkulera. En tumregel är att du ska kunna få in tre fingrar mellan ditt barns mage och blöjan. Har ditt barn smala ben kan du testa att fästa själva tejpen en bit längre ner på blöjan än vad som är markerat. Då sluter blöjan om bättre runt benen på ditt barn och du riskerar inte läckage.

Hur ofta måste man byta blöja?

Du måste byta blöja på ditt barn flera gånger per dag eftersom både urin och avföring irriterar huden. Eftersom ditt barn både bajsar och kissar flera gånger per dag måste blöjan bytas minst lika många gånger. På natten kan du undvika att byta lika ofta, eftersom det kan störa ditt barns sömn.

Bra att ha vid skötbordet

Först och främst behöver skötbordet bestå av något mjukt underlag för din bebis att ligga på. Se till att det är försett med plast eller annat vattentåligt material.

  • Rena blöjor
  • Tillgång till ljummet vatten
  • Tvättlappar
  • Torr handduk
  • Klädombyte
  • Blöjhink

Håll koll på ditt barn när du byter blöja!

När ditt barn blir några månader och börjar röra på sig mer, ökar också risken för att ramla ner från skötbordet. Vänd därför aldrig ryggen till ditt barn när det ligger på skötbordet. Om du måste vända dig om eller sträcka dig efter något, är ett bra knep att alltid hålla handen på ditt barn.

Bra tips för smidigt blöjbyte

För att undvika att olyckan är framme precis när du ska byta blöja finns det några saker som kan vara bra att tänka på

Om du har en pojke:

  • täck över ditt barns penis när du tar av blöjan för att undvika att han råkar kissa
  • se till att ditt barns penis ligger nedåt när du sätter på ny blöja (så slipper du läckage uppåt)

Om du har en flicka:

  • torka ditt barn framifrån och bak (annars finns risk att bakterier från ändtarmen orsakar infektion)

Så undviker du blöjeksem

De bästa tipset för att undvika blöjeksem är att byta blöja ofta. Se till att du byter blöja på ditt barn så snart det har bajsat. Låt inte heller ditt barn gå för länge med kiss i blöjan – även om ditt barn inte verkar bry sig av en blöt och tung blöja så mår huden inte bra. Ofta är det kombinationen av urin och bajs som orsakar utslag, men om ditt barn har känslig hud ska du vara extra noga med blöjbyten.

Du kan också låta ditt barn vara helt utan blöja någon stund under dagen. Huden mår bra av att torka helt i luften. Undvik också att torka ditt barns stjärt med våtservetter – använd istället en fuktad trasa eller tvättlapp.

Mer tips?

Vi på Goabarn vill ge dig massor av tips, råd och intressant läsning. Dessutom vill vi dela med oss av fina erbjudanden som dyker upp på våra Bamseprodukter. Registrera din mailadress för att vara först ut med att ta del av allt detta.
Och vi lovar - du kommer inte få flera mail om dagen från oss!

Citygross Favorit