Hur får jag mitt barn att sluta med napp? – Vi ger dig 11 tips!

Är tiden mogen för ditt barn att sluta med napp? Då har du kommit rätt. Att sluta med napp kan vara en svår process och det finns ingen ålder som är ”rätt” när man ska sluta med napp. Däremot kan det vara bra att ha slutat i tre-fyra-årsåldern eller senast då de permanenta tänderna har kommit. Här ger vi våra bästa tips på hur du lyckas få ditt barn att sluta med napp!

11 tips på hur du får ditt barn att sluta med napp

Det första du ska tänka på när ditt barn ska sluta med napp är: är barnet moget nog att lyckas? Samt: Är det en lugn period i livet eller sker det just nu stora förändringar i ditt barns liv? Att vara mitt i en flytt eller ett nytt dagis kan vara lagom skakigt för ett barn. Försök se till att livet runt omkring är lugnt och tryggt innan det är dags för en nappfri vardag. Se till att det inte finns några nappar den dagen det är bestämt och var beredd på att stötta och trösta barnet – det kommer förmodligen behövas.

1. Förbered i tid

Att plötsligt slänga en napp – det som länge varit ditt barns älskling, trygghet och tröst är inte det enklaste. För att undvika dramatik kan det därför vara bra att förbereda ditt barn i god tid. Berätta någon eller några månader i förväg och bestäm tillsammans med ditt barn en dag då nappen inte ska användas mer. Påminn regelbundet så det inte kommer som en chock när det väl är dags.

2. Sluta med napp – en långsam process

Att sluta med napp är inget som görs över en eftermiddag. Här krävs både tålamod och tid. Trappa ner napp-användningen långsamt och uppmuntra framstegen. Fråga personalen på förskolan om de kan hjälpa till med nedtrappningen. Kanske är det även andra barn på förskolan som försöker sluta? Perfekt. När ni kommit en bit påväg – prova att endast använda napp under natten.

3. Var konsekvent..

Ge inte upp efter en dag för att det blir drama direkt. Håll vad ni lovat varandra och håll varandra i handen när det blåser hårda napp-vindar. Det kommer mojna – vi lovar!

4… Men var inte för hård mot dig själv!

Samtidigt som du ska vara konsekvent är det viktigt att inte var för hård mot sig själv. Vaknar du mitt i natten av ett ”nappeeen”-mantra som inte vill sluta? Prioritera din sömn och ta fram nappen. Alla dagar kan inte vara perfekta, inte ens för den som försöker som bäst. På’t igen nästa dag. Tids nog kommer ju nappen försvinna oavsett. Eller hur? 🙂

5. Stora barn använder inte napp!

Något som ofta kan fungera är att påminna ditt barn om att ”stora barn använder inte napp!”. För vem vill inte vara ett stort barn? Bestäm istället en bebis som ditt barn kan skänka nappen till. Det kan förstärka känslan av att barnet faktiskt är betydligt större och faktiskt inte behöver samma sak som en liten bebis.

6. Utflyttningsfest för napparna!

Flyttdags – nu är det dags för de små napparna att packa sina resväskor och flytta. Vart ska de bo? Inkludera barnet och gör det till en rolig lek. Vinka av dem när de åker iväg till sitt nya hem.

7. Kryss-schema med nedräkning

Att fysiskt få dra ett streck med en penna över något man klarat av kan vara väldigt tillfredställande. Att dessutom räkna ner mot en rolig belöning skadar ju inte! Vad önskar sig just ditt barn i belöning? Är det en smarrig godispåse eller kanske ett ritblock? Sätt er tillsammans och gör iordning kryss-schemat och vad belöningen ska vara. Det kommer öka motivationen!

8. Läs böcker om barn som slutar med napp

Kanske kan det underlätta för ditt barn om godnattsagan handlar om något barn som också försökt sluta med napp – och faktiskt lyckats!

9. Posta nappen till tomten eller påskharen

Kanske är det inte ditt barn utan självaste tomten som behöver tröstas om nätterna när alla tomtenissar är ute och matar renen. Eller nåt. 😉 Skriv ihop ett brev och posta nappen till stackars tomten. Att fysiskt se nappen läggas i ett kuvert och sedan promenera sträckan till brevlådan kan skapa ett tydligt avslut på napp-eran. Kanske blir tomten så glad att han skickar extra fina julklappar i år, vem vet.. :). Om inte tomten är ledsen, så skicka den till Batman, en enhörning eller påskharen.

10. Lämna nappen i ett nappträd!

Sök upp ett nappträd, något som finns på flera orter. Be ditt barn skriva ett avskedsbrev eller rita en teckning för att sedan hänga upp nappen i trädet tillsammans med hälsningen. Detta blir ett högtidligt farväl till småbarnstiden och en ny nappfri tid har börjat.

11. Betala med napparna i leksaksaffären

Samla alla nappar och handla med dem i leksaksaffären. Ett konkret och roligt sätt att säga hejdå till det gamla och välkomna det nya!

Lycka till! På 1177 kan du läsa mer om hur du får ditt barn att sluta med napp.

Citygross Favorit