Hur mycket behöver en nyfödd sova?

Precis som för vuxna är frågan om sömn individuell för nyfödda barn, men alla nyfödda behöver sova mycket för att växa och utvecklas. Trots det kan det som nybliven förälder vara svårt att få tillräckligt med sömn själv. Det kan bero på att ditt nyfödda barn sover både på dagen och natten, men inte lika många timmar i sträck under natten som du själv gör.

Hur mycket sover en nyfödd bebis per dygn?

I genomsnitt sover ett nyfött barn minst 16 timmar per dygn. En del nyfödda behöver sova upp till 22 timmar per dygn. Barnet sover när det behöver och vaknar när det är hungrigt. Och under de första månaderna känner ditt barn inte av nån skillnad mellan dag eller natt, utan det är barnets eget behov av mat och sömn som styr.

Ditt barn har sin egen dygnsrytm

Även om alla nyfödda behöver ungefär lika mycket sömn så skiljer sig sovrutinerna och dygnsrytmen åt mellan alla barn. Som nyfödd äter och sover ditt barn oregelbundet och du som förälder får försöka att rätta dig efter ditt barns behov. Gör det så lätt som möjligt för ditt barn att sova eller äta när det behöver.

Nyfödd: sover hela tiden!

Ett nyfött barn behöver både mycket mat och sömn för att kroppen och alla organ ska utvecklas ordentligt. Därför tycker du säkert under de första veckorna att ditt barn bara sover mest hela tiden. Och det stämmer ju nästan! För det behöver sova mellan 16 och 20 timmar per dygn den första perioden. Och varannan eller var tredje timme behöver du ge ditt barn mat. Du behöver inte väcka din bebis, det sköter barnets hunger utan din hjlälp.

6 veckor: ca 15–16 timar per dag

Redan efter en dryg månad kommer du att märka skillnad i ditt barns sömnbehov. Nu kanske du märker ett mönster i hur ditt barn sover och äter. Försökt att hitta rutiner som ditt barn mår bra av, men var också medveten om att rutinerna snabbt kan ändras. För i takt med att ditt barn utvecklas ändras också behoven.

3 månader: ca 13–15 timmar per dag

Med tiden kommer ditt barn att behöva mindre sömn och redan efter 3 månader kommer du att märka skillnad. Nu känner ditt barn säkert skillnad mellan natt och dag och sover nog stora delar av natten. Men ett barn som är ungefär 3 månader brukar fortfarande sova cirka 5 timmar under dagen. Upp till cirka 4–6 månaders ålder behöver ditt barn mat under natten. Så även om ditt barn sover upp till 10 timmar under natten upplever du kanske det som kortare, eftersom du fortfarande väcks för att ge ditt barn mat.

6 månader: ca 12–14 timmar per dag

Efter ungefär ett halvår kommer ditt barn fortfarande behöva sova under dagen – cirka 3 timmar. Sedan behövs 9–11 timmars sömn under natten. Nu klarar sig ditt barn utan mat under natten, så det kan vara dags att försöka trappa ner på amningen eller flaskmatningen nattetid om du vill .

Mer tips?

Vi på Goabarn vill ge dig massor av tips, råd och intressant läsning. Dessutom vill vi dela med oss av fina erbjudanden som dyker upp på våra Bamseprodukter. Registrera din mailadress för att vara först ut med att ta del av allt detta.
Och vi lovar - du kommer inte få flera mail om dagen från oss!

Citygross Favorit