Lekar för att främja ditt barns utveckling

Lek är inte bara något som är kul för barnen, utan också något som är nödvändigt för deras utveckling. Lekar kan stimulera både motorik, empatiska förmågor och det sociala samspelet. 

Det finns många olika lekar för att främja motorik och många platser att träffa andra barn i samma ålder som i lekparker, föräldragrupper, på öppna förskolan och babyrytmik. Har är tips på några lekar som passar både er och ditt barn tillsammans med andra barn.

Lekar med ljud

Klicka, prassla eller trumma på olika saker med olika ljud och låt ditt barn lokalisera ljudet. Det är en roliga lekar som kan främja både reaktion och förmågan att se samband.

Sång och dans

Sjung och dansa för allt du är värd. Du kommer garanterat inte bli dömd för att du sjunger falskt eller helt saknar taktkänsla. Gör enkla rörelser som ditt barn kan härma och hänga med på. Som till exempel Nyss så träffade jag en krokodil, som de flesta känner till.

Tittlekar

Det finns många olika tittlekar. Du kan använda dig av färgglada leksaker som du sakta rör fram och tillbaka för att ditt barn ska träna på att fokusera blicken. Och hur många timmar har du inte redan ägnat åt att leka tittut? Fortsätt med det, inte bara för barnets välmående utan också för din egen, för hur skön känsla får man inte i kroppen av ett gapskrattande barn.

Sandlåde-häng

Ta en tur till lekparken och träffa andra barn. För att träna på det sociala samspelet är sandlådan, öppna förskolan eller liknande bra platser. Du kan ha full koll på ditt barn samtidigt som det inte bara får umgås med vuxna. Tänk bara lite extra på att en hand full av sand lätt halkar in i munnen.

Det finns oändligt med saker saker ni kan hitta på. Det är bara att hitta de sakerna som passar och roar just er. Och som du säkert redan märkt, om man vänder ryggen till och inte leker så sysselsätter de sig många gånger själva, vilket inte alltid är superkul att plocka undan efter.

Har du lite yngre barn hittar du ytterligare lektips här.

Citygross Favorit