Matvägrande barn – orsaker och tips

Att ha ett matvägrande barn är något som hör till det normala. Ena dagen är det bara paneringen på fisken som är god och andra dagen slinker endast tre makaroner ner. Men var bara lugn – att ditt barn ibland matvägrar är inte så farligt som en kan tro! Här listar vi några av orsakerna bakom ett matvägrande barn, samt ger dig lite tips på hur du kan göra när det sker!

Orsaker till att ditt barn matvägrar

Orsakerna bakom varför ditt barn matvägrar kan vara många. Alltifrån dagsform, rädsla eller ett behov att visa egen vilja. Här kan du läsa lite mer om orsakerna bakom ditt barns matvägran.

Tveksam till nya smaker – inget ovanligt

Det är vanligt för både vuxna och barn att bara tveksam till nya smaker. Därför ska du inte tvinga ditt barn att äta något som den är skeptisk emot. Tids nog kommer det gå och i åldern 2-6 år det vanligt att barn är skeptiska mot nya smaker. Lägg en liten smakportion på tallriken så att barnet vänjer sig vid synen av maten – när barnet ser att de andra äter den och ser glada ut kanske det inte är lika läskigt att smaka nästa gång. Ett barn kan behöva prova många gånger innan det faktiskt äter något som smakar annorlunda. Undvik belöningar eller bestraffningar.

Ditt barn kan ha mått dåligt av maten tidigare

Kroppen är en fantastisk mekanism. Har du mått dåligt efter att du ätit något specifikt så vill du automatiskt inte äta det igen. Kanske är det just denna anledning som ditt barn matvägrar? Låt det då vara och presentera något annat alternativ utan tjat.

Tvång kan göra att ditt barn matvägrar

Att tvinga någon att äta kan ge motsatt effekt. Det kan göra att barnet associerar mat till något negativt som bara intas vid tjat och tvång. Mat ska vara något roligt och utan prestation.

Respektera ditt barns vilja

Vill inte ditt barn äta? Lägg ner stridsyxan och respektera detta. Oftast får barnet i sig en någorlunda allsidig kost sett under ett längre perspektiv. Vid en måltid kanske barnet bara äter köttbullarna och inte potatisen, medan det endast är makaronerna som slinker ner nästa måltid. Med tiden brukar barn i regel äta mer varierat och i större portioner.

För nära ett mellanmål – orsak till matvägrande barn

Att matvägra kan helt enkelt handla om att barnet inte är tillräckligt hungrig. Se över mellanmålen – försök inte lägga dem för nära måltiden. Samtidigt ska du inte lägga mellanmålet för långt ifrån måltiden. Om blodsockernivån är låg kan barnet transformeras till en trött och följaktligen matvägrande person. Har ditt barn kommit till den gränsen och helt enkelt är för trött för att äta? Ge barnet ett glas mjölk för att få upp blodsockret igen.

Ditt barn vill visa att den har en egen vilja

Matvägrar ditt barn? Börja med att prata med barnet – barn har ofta en anledning till att de ej vill äta just detta. Att matvägra kan även vara ett sätt för ditt barn att visa att det har en egen vilja. Låt det då vara utan tjat. Respektera ditt barns beslut och visa att du hör hen. Tids nog kommer hungern komma krypande och du kan erbjuda något annat alternativ som inte är lika laddat för stunden.

Sök läkarhjälp om ditt barn verkar må dåligt

Du känner ditt barn mer än någon annan. Om ditt barn både äter och dricker dåligt och du reagerar på att ditt barn inte mår bra eller blir slött  – kontakta BVC eller en vårdcentral. Du kan även kontakta BVC för rådgivning om du är orolig.

Så får du ditt barn att äta

Att locka sitt barn till att vilja smaka av maten är allt annat än enkel när ditt barn redan bestämt sig. Men här listar vi lite olika tips på hur du kan lirka fram hungern igen.

Mat ska vara fritt från prestation

Mat bör vara ett oladdat ämne, fritt från prestation. Det är tillräckligt många sammanhang som uppmuntrar barn att vara ”duktiga”. Så låt matbordet vara en trygg plats och försök få barnet att förknippa matstunden med något positivt, som ett trevligt sätt att umgås på och något att se fram emot.

Gör maten rolig till ditt barn

Svårt att få ditt barn att smaka på salladen när det finns något mycket godare på matbordet som lockar? Prova att göra en rolig gubbe av salladen och servera den på tallriken medan du lagar färdigt huvudrätten. Att knapra på en rolig paprika-mun medan man väntar på middagen kan både minska den akuta hungern och göra salladen både godare och roligare. Är det svårt att få i sig även huvudrätten? Prova samma knep och gör en gubbe med makaroniögon, köttbullenäsa och en glad ketchupmun!

Låt grönsakerna serveras okommenterade

Enligt en studie äter barn mer grönsaker om de ställs fram utan några kommentarer, jämfört med om barnen får höra hur nyttigt det är eller hur stark man blir av det. Då blir det automatiskt förknippat med prestation vilket kan skapa motsatt effekt.

Inte för stora portioner

Barn kan bli mätta av att se för mycket mat. Börja hellre med en mindre portion så att barnet få känna att det har klarat av att äta upp allt på tallriken. Det är bra om barnet lär sig känna igen sina egna mättnadskänslor. Därför ska du inte tjata och tvinga ditt barn att äta mer om det säger att det inte orkar. Tvång kan istället skapa en negativ association till mat.

Undvik hot om bestraffning

Vill inte ditt barn äta? Undvik hot om indraget lördagsgodis – då kopplar barnet mat med något negativt och det kommer bli en kamp varje middag. Acceptera och låt det vara. Kanske byter ni fokus och pratar om hur dagen har varit istället. Fokusera på att ha det trevligt. Att skippa någon enstaka måltid är ingen fara för ett barn.

 

På 1177 får du mer bra tips på hur du kan öka barnets matlust. 

 

Citygross Favorit