När kan du ge vanlig mjölk till bebis?

Ditt barn ska bara dricka bröstmjölk eller bröstmjölksersättning under de första månaderna. När det sedan är dags för smakportioner efter ungefär ett halvår rekommenderas vatten som måltidsdryck. Men hur gör man då med mjölk?

Mjölk till bebis – när är det dags att ge mjölk?

Upp till 6 månaders ålder får din bebis i sig allt den behöver via bröstmjölken eller bröstmjölksersättningen. Och från cirka 4 månader kan du börja ge smakprover och små smakportioner. Då ger du ditt barn möjlighet att vänja sig vid olika konsistenser och smaker, men smakproverna ska inte ersätta en hel måltid!

Hur börjar jag ge mitt barn mjölk och mjölkprodukter?

Tidigare trodde man att man kunde förebygga allergier om man väntade med att ge till exempel fisk, ägg, mjölk eller nötter under det första året. Men nyare forskning visar att det inte stämmer. Därför kan du och bör du låta ditt barn smaka på mjölk under sitt första år.

Det är i samband med att du börjar ge ditt barn lite större smakportioner, som successivt ersätter bröstmjölk eller bröstmjölksersättningen, kan du låta din bebis smaka på en liten mängd mjölk. Börja med att ge lite grann till gröten, lite i grönsakspurén eller blanda mjölk i mosad potatis. Från ungefär 6 månaders ålder kan du börja ge fil eller yoghurt som smakportion, till exempel som en klick till fruktpuré.

När kan mitt barn dricka mjölk?

Under ditt barns första år bör du inte ge mjölk som dryck. Och inte heller för stora mängder fil eller yoghurt. Om din bebis får för mycket mjölk eller mjölkprodukter kanske den inte orkar äta så mycket av annan mat, som behövs för att din bebis ska få i sig tillräckligt mycket järn. Så länge din bebis får bröstmjölk eller bröstmjölksersättning – som ju är bättre anpassat för ditt barn – är det bästa att vänta med att ge mjölk som dryck.

Men se till att inte vänta för länge med att låta ditt barn smaka på mjölk. Det är en bra och naturlig källa till vitaminer och mineraler, som är viktigt för barnet under hela uppväxten. Men från början är det små mängder som gäller. Testa och se om ditt barn tycker om lite fil eller yoghurt som mellanmål eller blanda i mjölk i maten.

Hur vet jag om min bebis är allergisk?

Man vet att allergi kan starta vid vilken ålder som helst, men just matallergier är vanligast att de börjar när man är barn. Och oftast växer man ifrån det med åldern. Tänk också på att även om din bebis verkar reagera mot någon mat behöver det inte innebära allergi. Tarmen hos spädbarn och bebisar mognar successivt och med tiden blir ditt barn mindre känsligt för ämnen som kan ge allergi.

Så även om din bebis skulle bli röd eller få utslag runt munnen eller få ont i magen behöver det inte bero på allergi eller överkänslighet. Kontakta BVC om du är orolig eller om du misstänker allergi! Försök inte själv reda ut om din bebis är överkänslig mot något.

Mer om mjölk, mjölkprodukter och allergier hittar du på bland annat Livsmedelsverket eller 1177.se

 

 

Mer tips?

Vi på Goabarn vill ge dig massor av tips, råd och intressant läsning. Dessutom vill vi dela med oss av fina erbjudanden som dyker upp på våra Bamseprodukter. Registrera din mailadress för att vara först ut med att ta del av allt detta.
Och vi lovar - du kommer inte få flera mail om dagen från oss!

Citygross Favorit