Mjölkstockning, ett vanligt problem

Det är inte helt ovanligt att som ammande mamma någon gång under amningsperioden få problem med brösten. Bland de vanligaste problemen är mjölkstockning, vilket det också finns många tips och råd för hur man kan hantera.

Vad är egentligen mjölkstockning?

Mjölkstockning är när någon eller några av mjölkgångarna blivit igentäppta så mjölken inte kan komma ut. Ett vanligt tecken är att det gör ont att amma på just det bröstet. Andra vanliga tecken är att du känner förhårdnader, att bröstet blivit varmt och rött, samt att du själv kan få feber och frossa.

Vad kan det bero på?

Mjölkstockningen kan också bero på en mängd olika saker. Behån sitter för tight, det går för lång tid mellan amningarna, din bebis har fått fel tag om bröstvårtan och suger snett eller kanske bakterier som kommit in i bröstet som bieffekt av såriga bröstvårtor.

Några tips på hur du kan hjälpa dig själv, är att du:

  • Försöker se till att barnet får bra tag runt bröstvårtan. Du kan då lägga barnet hud mot hud för att stimulera sug- och söksignaler och därmed få bebisen att gapa större.
  • Mjölkar ur lite för hand innan du ammar. Då blir vårtgården mjukare och lättare för bebisen att greppa.
  • Tar en varm dusch eller lägger något varmt över brösten innan du ska amma. Många kan tycka att det underlättar.
  • Ser till att behån är tillräckligt stor för att inte trycka på brösten.

Ibland kan det ändå behövas andra åtgärder. Om du försökt egenvårda i ett par dagar och du inte känner någon förbättring, kontakta då BVC eller vårdcentral för råd, hjälp och eventuell undersökning.

Vi har i denna artikeln delvis utgått från rekommendationer på 1177, vårdguiden.

Citygross Favorit