Namn till bebis – 11 tips för att välja rätt namn

Svårt att bestämma namn till din bebis? Då har du kommit rätt! Att välja namn till sin bebis kan för många kännas som livets svåraste och viktigaste beslut. Här ger vi några konkreta tips som kan hjälpa dig välja rätt. 

Tips för att komma på namn till bebis

Tillhör du den som funderat på namn till din bebis sedan grundskolan och redan har dina topp-tre, eller står du i detta nu och våndas över ditt livs viktigaste beslut? Lugn. Vi har listat 11 tips för hur du kan tänka för att verkligen träffa rätt vad gäller ditt barns namn.

Välj varsitt namn

Det kan vara nog svårt att själv komma på ett bra namn till bebisen. Men att dessutom komma överens med en eventuell partner kan göra ekvationen dubbelt så svår. Tips: Har du en partner kan ni välja ett varsitt namn och sedan ta det som passar bäst när ni får träffa den lille. Har ni tur kanske barn nummer två kan få det andra namnet, eller så sätter ni det andra som mellannamn. Smidigt va?

Gamla släktingar

Vad hette dina eller din eventuella partners gamla släktingar? Många namn som förr var populära, dagens ”gubb- och tantnamn” är omåttligt populära idag, så det är bara att gå igenom släktträdet och välja och vraka! Extra kul med ett namn inom släkten, eller hur! Om släktnamnen är tråkiga, välj något annat namn från förr.  Kanske är det en liten Märta, Gunnar eller Ragnar som väntar i magen?

Vad rimmar

Att ha ett namn som rimmar kan ibland skapa onödigt lidande för barn i skolåldern. Oavsett hur fint namnet är. Så lägg gärna en extra tanke på detta. Men om du älskar namnet – kör ändå. Låt inte retstickorna vinna!

Säg namnet högt

Hur låter det? Hur känns det att säga? Blir namnet finare ju oftare du säger det, eller inser du att namnet har flera betydelser och får dig att börja skratta? Redan här kan du få en riktlinje för namn till just din bebis. Får namnet dig att le? Välj ett namn med bra vibbar. Får namnet dig att må bra? Känns det bra? Då kan det vara rätt. Ibland är det inte svårare än så.

Hur passar det till efternamnet?

Heter du Johansson i efternamn och tycker att Johan Johansson låter som ett riktigt artistnamn för en framtida stjärna? Eller vill du absolut inte att för- och efternamnet ska likna varann eller ens ha samma bokstav? Kanske är det viktigaste för dig att namnet ska ha lika många stavningar som efternamnet. Eller att det ena namnet ska vara kort och det andra långt? Eller så bryr du dig inte alls. Fundera på detta så kan du få en riktlinje för vilket namn du ska ge till din bebis.

Förebilder

Ville du alltid vara lika cool som Elvis som ung? Eller är din gamla förskolelärare Marielle din största förebild? Kanske kan din bebis få döpas efter någon du sett upp till? Vackert och hedrande och garanterat en bra historia att berätta när barnet är tillräckligt gammalt.

Rösta

Har du svårt att välja? Be någon nära vän eller familjemedlem om råd. De känner dig förmodligen väl och kanske kan leda dig rätt i djungeln av potentiella namn till din bebis. Samla ihop ditt favoritgäng och låt dem rösta på dina topp tio-namn. De ska ju trots allt träffa bebisen rätt ofta så det skadar ju inte att de flesta gillar namnet. Eller så tänker du tvärtom och väljer ett namn de röstar bort. Tada! Namnet är fixat.

Initialer

Är det viktigt att ha snygga initialer? Eller får initialen AA dig att tänka på mer än bara Anna Andersson? Fundera på detta. Det kan vara en hjälp framåt.

Ovanlig stavning?

Visst är det kul med originella barnnamn, men ha i åtanke att det kan vara frustrerande att behöva bokstavera sitt namn med tre apostrofer varje gång någon frågar vad du heter. Ibland kan det enkla vara fint nog.

Googla namnlistor

Kanske tråkigt att välja ett namn som är topp tio just i år? Eller så är det just det du vill. Då har du namnen precis framför dig! Annars googlar du ”unika barnnamn”, sen är det bara att välja och vraka..

Låt bebisen berätta sitt namn

Vänta tills du eller ni får hålla bebisen för första gången. Kanske kommer namnet som en blixt från klar himmel? Kanske är det en självklarhet att det är en liten Olle du håller i. Eller så inser du att ”men oj, det här var ju inte Kalle, det var ju en Mauritz!”. Lita på din (eller er) magkänsla.

Uteslutningsmetoden

Så. Nu när du har valt ut dina topp tio-namn – kör uteslutningsmetoden. Säg namnen högt för dig själv. Har du svårt att välja mellan två så kör ett som mellannamn eller spara det till ett eventuellt nästa barn.

Lycka till och stort grattis till nytillskottet!

Citygross Favorit