Tips till dig som vill sluta amma!

Är du redo att sluta amma och vill ha lite tips längs vägen? Amning är ett omdiskuterat ämne och hur du gör beror enbart på vad som funkar bäst för dig och ditt barn. Fungerar amningen men du känner dig redo att sluta? Då kan du läsa mer här. 

Så slutar du amma

Att amma eller inte, att sluta tidigt eller att amma länge. Alla gör vi olika. Somliga hel-ammar direkt, en del behöver varva med bröstmjölksersätting och en del kör enbart med ersättning. Titta inte vad andra gör. Du väljer det sätt passar just dig och ditt barn bäst. Det viktigaste är att barnet får kärlek, tröst och näring.

Om du ammar ditt barn finns det ingen tydlig regel för när du måste sluta amma, utan det är helt upp till vad som fungerar bäst för er. Ni slutar när båda är redo. En del barn som ammar tröttnar på bröstet en dag och slutar helt enkelt att amma av sig själva. Andra blir otröstliga utan bröstet och vill amma i flera år. Ammar du och känner dig redo att sluta? Nedan listar vi lite tips på hur du kan tänka.

Välj en lugn period när du ska sluta amma

Försök trappa ner amningen under en lugn period. Inte mitt under en flytt, nytt dagis eller under en magsjuka. Om du försöker sluta amma under en lugn period och ditt barn ändå är otröstligt så kan du välja ett annat tillfälle. Att sluta amma ska kännas rätt för er båda och då kanske inte just denna period var rätt.

Trappa ner din amning långsamt

Om du vill sluta amma är det viktigt att trappa ner långsamt. Att sluta tvärt kan bli svårt känslomässigt både för dig och ditt barn. Om amningen funkar för er så kan du långsamt börja ge mat från 6 månaders ålder och samtidigt fortsätta amma. För barnet är amning inte bara mat utan även tröst och närhet. Ett tips kan därför vara att amma ditt barn morgon och kväll men att ge det vanlig mat på dagen till en början, så att det inte blir en känslomässig chock för er båda.

Pumpa ut mjölk tills det inte gör ont

När du slutar amma kan brösten ömma och spänna. Det beror på att kroppen fortfarande producerar mjölk. Ett knep är då att pumpa ut mjölk tills det inte gör ont längre. Om du pumpar ut all mjölk kommer kroppen producera ny, så pumpa ut så lite det går. Mjölkproduktionen avtar när barnet suger mindre och mindre. Så denna procedur behöver du inte göra länge om barnet slutar amma helt.

Var konsekvent

Vi vet att det kan vara svårt, men när du väl slutat med amningen är det viktigt att vara konsekvent med det. Det kan skapa förvirring hos barnet om det ibland får amma och ibland inte. Försök ge närhet och tröst på andra sätt.

Be om hjälp

Har du svårt att sluta amma på egen hand kan du be om hjälp av en BVC-sköterska.

Vill du bara sluta amma på natten? Läs mer här!

1177 kan du läsa mer om hur du slutar amma!

Lycka till!

Citygross Favorit