Övertrött bebis – vad gör jag?

När ditt barn är helt nyfött brukar det inte vara svårt för din bebis att somna. Ofta somnar ditt barn efter att det ätit. Men efter den första månaden kan det komma tillfällen då ditt barn inte somnar när det egentligen är trött. Och då kan övertröttheten slå till.

Hur vet man att barnet är övertrött?

Efter den första månaden och i takt med att sömnbehov och rutiner förändras är din bebis vaken under längre perioder under dagen. Då kan det vara bra om du har lite koll på ditt barn och tänker på hur rörelsemönster och beteende ser ut. Då blir det lättare för dig att tolka signalerna och förstå när det är dags för mat eller sömn.

Men det kommer att komma tillfällen då du missar ditt barns signaler och barnet kan då komma in i en ”andra andning” och kanske inte lyckas eller inte har ro att somna. Det kan till exempel hända något precis i samma stund som ditt barn ska sova, kanske ett störande ljud, eller så kanske ni är nånstans där ditt barn inte kan varva ner tillräckligt för att kunna somna. En blöt blöja kan också göra det svårt för din bebis att somna.

Några vanliga tecken på att ditt barn är väldigt trött är att ditt barn:

 • gnuggar sig i ögonen
 • drar i öronen
 • blinkar långsamt
 • blinkar mycket
 • vänder bort blicken
 • försöker ”snutta” på något
 • börjar gnälla

Alla föräldrar har någon gång varit med om att bebisen blir övertrött. Och då är det bra att vänta en stund och inte försöka tvinga ditt barn att somna på en gång. Är din bebis helt vaken och uppe i varv är det svårt att få ditt barn att somna på en gång. Om det går kan du försöka avvakta lite och få ditt barn att varva ner och lugna sig.

Övertrött bebis som behöver sova på dagen

Ibland kan det vara svårt för din bebis att varva ner och få ro att sova. Om ni till exempel är i en miljö där det är mycket intryck för ditt barn, med många människor runt omkring eller mycket ljud och ljus, kan det vara svårt att få ro att somna. Om ditt barn då blir övertrött kan det hända att det både skriker och gråter av trötthet.

Som förälder är det då lätt att bli stressad när bebisen är övertrött och gråter. Men försök att hålla dig lugn och gå undan med ditt barn om det går. Din röst och kroppskontakt kan också bara lugnande, så några handfasta tips för att få ditt barn att varva ner är att:

 • ge ditt barn närhet och kroppskontakt
 • prata eller vyssja lugnande
 • bär ditt barn i bärsele eller sjal och gunga med kroppen
 • gå en promenad med ditt barn i barnvagnen
 • amma eller ge bröstmjölksersättning

Övertrött eller ont i magen?

Det är inte alltid lätt att veta om ditt barn är övertrött eller om det är fråga om magknip. Så om ditt barn ofta är oroligt när det är dags att somna, kanske det kan vara problem med magen eller något annat som stör.

Mer tips?

Vi på Goabarn vill ge dig massor av tips, råd och intressant läsning. Dessutom vill vi dela med oss av fina erbjudanden som dyker upp på våra Bamseprodukter. Registrera din mailadress för att vara först ut med att ta del av allt detta.
Och vi lovar - du kommer inte få flera mail om dagen från oss!

Citygross Favorit