Resa med småbarn – så får du en lyckad semester med barn

Tänker du att det är omöjligt att resa med småbarn? Känns det som om det är tillräckligt ansträngande att packa badväskan i en timme (för en kvart på stranden)? Vi har glädjande nyheter: det behöver inte alls vara så jobbigt. Här ger vi dig tips i allt från planering till avresa.

Så får du en lyckad resa med småbarn

Att resa med småbarn behöver inte alls vara så svårt som en kan tro. Allt som krävs är bara bra (och realistisk!) planering och lagom mycket aktiviteter.

Planera efter resans yngsta deltagare

Detta kanske inte är året ni ska bestiga det allra högsta berget och bo i en ödslig stuga utan toalett. Spara de drömmarna till senare. Nu är det planering efter den yngsta deltagaren som gäller. Kanske vill ni undvika en alltför lång resa? Oftast blir en semester med småbarn mest lyckad om man bor på en och samma plats. Är detta kanske året ni ska satsa på ett all-inclusive-hotell (som ni lovade varandra att aldrig hamna på)? Utgå ifrån den yngsta deltagarens behov och se vart ni landar i era semesterplaner.

Långsamt tempo

Dra ner på tempot! Inte bara småbarn behöver vila och gå i ett långsamt tempo ibland. Att nöja sig med en aktivitet per dag och ägna resten av tiden åt vila kan göra underverk även för vuxna.

Börja packa i tid!

Du vet strandväskan som kan ta tre timmar att packa? Tänk dig då hur lång tid det kan ta att packa en resväska för hela familjen. Börja därför att packa i tid. Det kan vara bra att förbereda handbagaget extra noga. Välj sköna reskläder som inte sitter åt någonstans. Kom ihåg att ta med ett eller flera ombyten i handbagaget, blöjor och våtservetter till barnet. Packa även med ett par favoritleksaker i handbagaget så att barnen har något att göra både på en tråkig flygplats och väl framme på plats om tristess infinner sig.

Bilresan:

Lång bilresa mot flygplatsen? Se till att börja resan i tid för att kunna stanna ofta. Glöm ej matsäck och vatten. Ett generellt tips vid bilresa med småbarn är att passa på att köra längre sträckor medan barnet sover.

Småbarn på flygplatsen:

Även om ni blir erbjudna att gå på planet tidigt, så stanna så länge det är möjligt i väntsalen utanför er gate. Där kan barnet röra på sig obehindrat och förhoppningsvis göra av med lite energi innan det är dags för det begränsande utrymmet i planet.

Maten på flyget:

Även om ni beställt mat på flyget är det bra att ta med egen matsäck i handbagaget. Maten kan ofta ta tid och det är inte värt risken att vänta. Ta med något som du vet ditt barn tycker om.

Sittplats i flygplanet:

Försök placera dig och ditt barn så nära mittgången som möjligt. Ni kommer garanterat traska fram och tillbaka längs gången under flygturen. Väljer ni platser med detta i åtanke  minskar ni risken att behöva kliva över sovande grannar varannan minut.

Boende med småbarn:

Om det är möjligt är det bra att välja en bostad med kylskåp och mikrovågsugn. Då slipper ni stressen över att hitta micro på restauranger och att hålla koll på dess öppettider.

Aktiviteter på semester med småbarn:

  • Tänk på att inte planera in för många aktiviteter med ditt barn! En aktivitet per dag är helt lagom.
  • Även under semestern är det bra med rutiner, så försök hålla samma tider för mellanmål, vila och sovtider som hemma.
  • Barnmuseer kan vara en toppenaktivitet för barn på mellan ett och tre år, då man i den åldern älskar att utforska, röra vid och göra saker. Andra bra utflyktsmål kan vara djurparker eller liknande ställen som erbjuder utomhusaktiviteter.
  • Om ni besöker ett museum för vuxna – gör även detta till en lek för barnen. Involvera dem och be dem peka ut olika djur eller olika färger på tavlorna. En win-win-situation!

Lycka till på semestern!

Citygross Favorit