Semester med småbarn? Så lyckas du koppla av under din ledighet!

Ska du ha semester med småbarn? Tänker du att ordet semester nuförtiden betyder allt annat än avkoppling? Lugn. I denna artikel listar vi 7 knep för hur du ska kunna koppla av på din semester med småbarn! 

Så hinner du vila på din semester med småbarn

Att ha semester när man har småbarn innebär inte riktigt samma avkoppling som tiden innan barnet kom. Istället för den spännande boken i hängmattan är det nu blöjbyten, tre timmars packning av barnvagnsväskan, plötsliga olyckor precis när man är redo att gå till stranden och hala bryggor som tar vårt fokus.

Koppla ifrån och koppla av under semestern

Få saker är så stressande som notiser på mobilen eller en överfull mailkorg. Alltså ett big no-no på semestern. Bestäm dig därför för att logga ut. Gör det bara. Du kommer märka att du inte missat något. Alls. Parkera mobilerna i en låda och när bebisen somnar, plocka istället fram det där gamla Alfapetet, Yatsy-tärningarna eller det dammiga tusenbitarspusslet du en gång fick i present. Du kommer bli förvånad över hur avkopplande det är.

Passa på när bebisen sover

Då bebisens dygnsrytm kan variera är det bra att passa på att ta tillvara på den lilla egentiden som uppstår. Försök koppla av, läsa den där efterlängtade sommardeckaren eller bara mys i hängmattan. Semester!

Ta tillvara på stunderna (minuterna!) med varann

Enligt samma modell som ovan bör du och din partner (om du har någon!) ta tillvara på stunderna av egentid med varandra. Se det som korta dejter när ni släpper alla krav från omvärlden och bara har ögon för varann. Ni kommer garanterat få en gladare och mer hälsosam relation av detta!

Hemestra i din egen stad

Semester utomlands i all ära, men hur ofta har du semestrat i din egen stad? Under småbarnsåren är det en utmärkt tid att spana in den där kyrkan du bara gått förbi, besöka det där lilla nyöppnade fiket eller cykla runt i outforskade kvarter. Billigaste semestern du kan hitta, men garanterat lika rolig som en Prag-resa! (typ).

Våga be om hjälp (typ barnvakt!)

Att be om hjälp kan för många ta emot för vi är väl alla uppvuxna med ordspråket ensam är stark (osv.). Men tänk tvärtom. Våga be om hjälp så ska du se vad många som faktiskt vill hjälpa. I gengäld kan du sitta barnvakt åt vänner eller familj när dina småbarnsår är över. Något som du förmodligen kommer älska då bebissuget garanterat åter kommer krypande!

Ge varandra tid att umgås med andra

Om du lever med en partner är det bra att avlösa varandra. Låt din partner umgås med sina vänner en kväll och vice versa. Ni kommer garanterat vara gladare, mindre stressade och dessutom uppskatta tiden med varandra ännu mer av detta!

Dela på sysslorna

Även om det är semester så tar inte diskbergen och tvätthögarna semester (tyvärr). Därför är det viktigt att dela på sysslorna, så man har mer tid för just: semester. Sätt er ner och diskutera vad ni skulle behöva ha avlastning med och försök göra uppdelningen så rättvis som möjligt. Sätt på er favoritplaylist och städa 15 minuter varje dag. Man får mycker mer gjort på den tiden än man tror! Gå därefter ut och njut av sommarvärmen/kvällssolen tillsammans.

Ha en skön sommarledighet!

Citygross Favorit