När är det dags att sluta med napp? Och hur gör man?

Det finns många fördelar med att din bebis använder napp. Men ditt barn bör sluta i tid innan de permanenta tänderna kommer. Om du har tur slutar ditt barn självmant med napp, men annars måste du som förälder hjälpa och stötta ditt barn. Här får du tips på hur du kan göra när ditt barn ska sluta med napp.

Måste din bebis sluta med napp?

Det finns både fördelar och nackdelar med att din bebis använder napp. Det kan underlätta nattning, det kan vara lugnande att suga på napp, tiden mellan måltider kan förlängas och napp kan göra det lättare för din bebis att somna om under natten. Och egentligen finns det ingen särskild ålder då din bebis bör sluta med napp, så låt ditt barn använda napp fram tills de permanenta tänderna kommer.

7 tips för att få ditt barn att sluta med napp

När du tycker att det är dags för ditt barn att sluta med napp kan det vara bra att först förbereda ditt barn. Är ditt barn tillräckligt gammalt kan du prata med barnet och låta det vara med i planeringen. Ni kan till exempel bestämma en dag då det är dags. Och också hur det ska gå till. Kanske vill ditt barn lämna nappen till tomten eller till någon djurbebis på en djurpark? Det går oftast lättare om barnet själv har varit med och bestämt.

Ibland krävs det väldigt mycket tålamod från dig som förälder och mycket gråt och förtvivlan från ditt barn. Och ibland går det lättare än du trott. Som en hjälp på vägen är här några konkreta tips:

  • Trappa ner användandet av napp under en period innan ditt barn slutar helt
  • Prata mycket med ditt barn om att sluta med napp – gärna någon eller några månader i förväg
  • Läs sagoböcker som handlar om andra barn som slutar med napp
  • Ta undan alla nappar den dagen det är dags för ditt barn att sluta
  • Var beredd på att finnas till hands om ditt barn behöver extra tröst
  • Visa ditt barn att du är stolt över att det klarar sig utan napp
  • Ge ditt barn en present som ett litet mjukisdjur eller snuttefilt som ersättning för nappen

Vad gör jag om mitt barn vägrar att sluta med napp?

För vissa barn är det svårt att sluta med napp. Nappen har en både lugnande och tröstande effekt, så att sluta kan så klart vara svårt och innebära en del extra gråt och behov av tröst. Tvinga inte ditt barn att helt sluta med napp på en gång om det blir för mycket tårar. Eller om ditt barn verkligen inte kan somna utan napp. Att bryta vanor kan vara svårt, så ha tålamod och gör ett nytt försök en annan dag!

Viktigt med tajming för att lyckas

Under ditt barns första år kommer det perioder då det är lättare eller svårare att sluta med napp. Som spädbarn har man ett medfött sugbehov, som vid 6–7 månaders ålder avtar (då ditt barn börjar äta vanlig mat). Under den perioden kan det vara lättare för din bebis att sluta med napp.

Se till att välja en period som inte innebär flera andra förändringar för ditt barn. Det är bra om det är en lugn period då allt är ”som vanligt” i övrigt. Är ditt barn harmoniskt och nöjt är det lättare att sluta med napp.

Lycka till!

Mer tips?

Vi på Goabarn vill ge dig massor av tips, råd och intressant läsning. Dessutom vill vi dela med oss av fina erbjudanden som dyker upp på våra Bamseprodukter. Registrera din mailadress för att vara först ut med att ta del av allt detta.
Och vi lovar - du kommer inte få flera mail om dagen från oss!

Citygross Favorit