Sova ute vintertid – så klär du din bebis!

Vissa barn sover allra bäst utomhus och andra barn föredrar att sova inomhus i sin egen säng. Många säger också att små barn sover både bättre och längre utomhus. Men som mycket annat är det individuellt. Du som har en bebis som tycker om att sova ute vintertid får här ett gäng tips på saker som är bra att tänka på.

Bebis sova ute under vintern – så vet du om ditt barn fryser!

Tänk på att alla barn är olika och reagerar olika på kyla! Vissa barn håller sig varma längre och behöver inte lika mycket kläder som andra barn. Viktigt att tänka på är att spädbarn inte kan reglera kroppstemperaturen på samma sätt som vi vuxna. Se därför till att inte utsätta din bebis för allt för stark kyla. Du behöver anpassa kläderna efter temperaturen och se till att ta av ditt barn overallen när ni kommer in.

Det är viktigt att hålla koll på ditt barn när ni är utomhus i minusgrader. För att få en uppfattning om din bebis är för kall eller inte, kan du känna om det känns kallt i nacken eller på pannan. Har du klätt din bebis för varmt, känns det varmt och svettigt på bröstet och i nacken. Känn inte bara på händerna och fötterna – de är ofta kallare än övriga kroppen. Men händer och fötter ska så klart inte vara iskalla!

Rådfråga alltid BVC om du är osäker.

Håll utkik efter tecken på köldskador

Tänk på att inte bara gå efter vilken grad som termometern visar. Det upplevs och känns kallare när det blåser och då är dessutom risken för köldskador större. Håll utkik efter vita fläckar på ditt barns kinder – det är första tecknet på köldskador.

Undvik med andra ord att vara utomhus under alltför långa stunder med din nyfödda bebis när det är väldigt kallt ute.

Klä ditt barn rätt för att sova ute vintertid

Att din bebis ska ha mössa på sig som skydd mot kyla är nog en självklarhet för dig. Men hur mycket kläder behöver din bebis egentligen för att kunna sova gott i vagnen under vintern? Här bjuder vi på en kort checklista för dig med barn som gillar att sova i barnvagn.

En grundläggande princip är att klä din bebis enligt ”lager på lager”-principen. Då hålls kroppen torr och varm med hjälp av värmen som den stillastående luften mellan lagren skapar:

  • Lager närmast kroppen: body och långkalsonger eller underställ (gärna ull) som håller huden varm och torr
  • Mellanlager: till exempel tröja och byxor av fleece eller ull
  • Ytterlager: vindtät overall som håller kvar värmen och skyddar mot vind
  • Huvud: mössa av ull räcker om barnet ligger i åkpåse
  • Fötter: sockor eller tofflor av ull eller fleece
  • Händer: se till att händerna är nerstoppade i åkpåsen och sätt på vantar när det är riktigt kallt ute
  • Vagnen: åkpåse

________________________________________________

Läs mer om hur du klär ditt barn rätt på 1177.se

Mer tips?

Vi på Goabarn vill ge dig massor av tips, råd och intressant läsning. Dessutom vill vi dela med oss av fina erbjudanden som dyker upp på våra Bamseprodukter. Registrera din mailadress för att vara först ut med att ta del av allt detta.
Och vi lovar - du kommer inte få flera mail om dagen från oss!

Citygross Favorit