Spädbarn och diarré – så här hjälper du din bebis

Att ett spädbarn får diarré är inget ovanligt och det finns flera olika orsaker till det. Det kan bero på virus och det kan bero på bakterier som barnet fått i sig genom att ha ätit något olämpligt. Många ammande spädbarn kan vanligtvis ha lite utspädd och vattning avföring, så utgå alltid från hur ditt barns avföring varit tidigare.

Har ditt spädbarn diarré – tänk på vätska!

Diarré kan hålla i sig upp till en vecka, och viktigt att tänka på är att barnet får i sig vätska. I och med den lösa avföringen förlorar kroppen mycket vätska och om du ammar bör du fortsätta med detta, men kan också vid behov ge extra vätskeersättning. Men innan du gör det, fråga apotekspersonalen vad du ska välja och läs anvisningarna i bipacksedeln noga.

Hjälp till att förhindra och mildra

Äter ditt barn fast föda kan du prova att ge mat som stoppar upp diarrén och hjälper till att behålla vätskan i kroppen. Exempelvis ris, potatis och banan. Du kan med fördel däremot minska intaget av fiberrika livsmedel.

Var noga med hygienen – tvätta och smörj

Annat viktigt att tänka på är att hålla barnets hud ren och torr. En viss irritation i blöjområdet är inte ovanligt så var noga med att välja en ordentligt absorberande blöja. Tvätta noga vid blöjbyte och smörj in huden för att undvika eksem.

Om du är orolig – kontakta alltid sjukvårdsrådgivningen!

Citygross Favorit