Stimulera ditt barns första språk – Vi ger dig 11 tips

Hur kan jag stimulera mitt barns första språk? Att äntligen få kommunicera med sitt lilla barn, att förstå vad den tänker på och vad den vill berätta för oss, är något många länge har gått och längtat efter. Här ger vi dig lite roliga tips på hur du kan stimulera ditt barns första språk!

Ett barns språk börjar tidigt

Barnets intresse och förmåga att kunna lära sig språk är medfödd. Ett barn kommunicerar långt innan det kan formulera sitt första ord. Kroppspråk, ljud, ansiktsuttryck – allt det är olika sätt som ditt barn kommunicerar med dig på. Här ger vi dig tips på hur du kan stimulera ditt barns första språk!

Börja direkt!

Ditt barn börjar uppfatta röster redan i magen, så det är ingen idé att vänta med språket tills det föds. Prata med ditt barn direkt, sjung för det i magen och du kommer säkert få en spark tillbaka som reaktion.

Tid och närhet

Det är det ni gör i vardagen som är det viktigaste gällande ditt barns språkutveckling. Att ägna mycket tid med ditt barn är därför A och O. Det är de små samtalen mellan varandra som lägger grunden för ditt barns språkutveckling. Försök därför att vara nära eller bära ditt barn så ofta det går. Då kan du enkelt berätta eller kommentera vad det är du ser att ditt barn tittar på.

Prata mycket och ofta till barnet

Prat föder.. prat! Ja, så enkelt är det. Därför är vårt tips: prata prata prata! Prata med barnet även om det inte förstår vad du säger. Vad ser ni? Vad gör ni? Vad upplever ni? Är maten varm, stolen hög och bollen mjuk? Allt ni upplever och ser – säg det högt. Prata hela tiden så ska du se att språket kommer fortare än du anar. Glöm inte att ditt barn förstår vad du säger långt före det kan prata själv!

Skapa en bra ljudmiljö

Prova att stänga av TV och musik när barnet leker, då skapar du en bra ljudmiljö och det blir lättare för ditt barn att uppfatta språkmelodi, språkljud, ord och tillslut hela meningar.

Läs böcker med ditt barn

Det är bra att få ditt barn att intressera sig för språket och berättandet så tidigt som möjligt. Läs böcker! Läs läs läs och berätta vad ni ser på bilderna.

Lek och sjung för barnet

Att leka och sjunga med sitt barn kan aldrig göras för mycket. Både leken och sången kan hjälpa till på traven gällande ditt barns språkutveckling. Härma djurläten, sjung ramsor med rörelser till eller dansa till en sång med en rolig text. Ju mer sånger barnet vill sjunga – desto snabbare kommer troligtvis språket.

Anpassa din språkliga nivå till barnets

Prata bebis-språk kan tyckas vara gulligt, men det hjälper inte barnets språkutveckling. Försök prata ett halvsteg över ditt barns nivå hela tiden, så att det är lätt för barnet att sträva mot. Om det känns svårt för dig – prata som vanligt. Det ger mycket mer för ditt barns språkutveckling än att gulligull-prata.

Rätta på rätt sätt

Om ditt barn försöker berätta något – låt det ta tid. Avbryt inte barnet och undvik att fylla i vad den försöker säga. Vänta ut. Stress över att prata kan istället ge motsatt effekt. Istället för att kommentera felen barnet säger, så upprepa meningen rätt istället. Barnet kommer lära sig uttala det rätt tids nog så det blir inte bättre av att belysa alla fel.

Barn utvecklas i sin egen takt

Bli inte stressad om andra barn i samma ålder kan säga ord före ditt eget barn. Barn utvecklas på olika sätt och i sin egen takt. Ett barn vars föräldrar pratar olika språk börjar i regel prata senare än barn som enbart har hört ett språk.

Följ barnets intresse

Älskar ditt barn bilar? Eller kattungar? Plocka upp intresset och prata om det – det kan vara en stor hjälp för att stimulera ditt barns första språk. Klipp ut bilder från tidningar och gör en bok som ni kan bläddra i med favoritbilarna eller favoritdjuren.

Album på familj eller sig själv

Barn kan vara särskilt engagerade om de ser bilder på sig själva eller människor och saker de känner igen. Gör ett album med foton på barnet och familjen som ni kan bläddra i. Ta med albumet i vagnen och prata om vad ni tittar på. Detta kan vara ett bra sätt att stimulera ditt barns första språk!

Citygross Favorit