Träna efter förlossning – tips på träning efter graviditet

Är du sugen på att träna efter din förlossning? I den här artikeln ger vi dig tips på när du kan börja och hur du kan träna efter din graviditet.

Träna efter förlossning

Att träna direkt efter förlossning kanske är det sista många tänker på. Det enda som står på schemat är att gosa med sitt barn och läka sin kropp under den närmsta tiden. Samtidigt finns det de som älskar att träna och riktigt längtar efter att börja svettas på gymmet igen. Även om du tillhör kategori ett så är fördelarna med att träna skonsamt efter graviditet många. Att gradvis träna upp styrkan i din bäckenbotten minskar nämligen risken för både inkontinens, framfall och kan även förbättra ditt sexliv. Därför råder vi dig att fortsätta läsa denna artikel. 🙂

Börja lugnt med knip och promenader

Som vi nämnde i artikeln träna under graviditeten är träning bra både under och efter förlossningen och kan bland annat minska illamående och magbesvär. Men ha inte för bråttom! De första 6-12 veckorna är en återhämntningsperiod för kroppen och du bör undvika belastande övningar som hopp, tyngre lyft och löpning. Lättare träning bör du vänta med ett tag, gärna efter efterkontrollen på mödravården. Däremot kan du fram tills dess med fördel gå dagliga promenader och göra enklare bäckenbottenaktivering. Du kan även börja jobba med aktiveringsövningar för dina magmuskler inom en vecka efter förlossningen. Om du har förlösts med kejsarsnitt följer du de rekommendationer som du har fått. Det finns många bra appar att ladda ner för att träna knip och göra skonsamma magövningar.

När och vad kan man träna efter förlossning?

Den generella rekommendationen är att vänta 6-12 veckor innan du börjar träna lättare kondition och styrketräning. Men som i allt annat är vi alla olika, med olika kroppar och olika erfarenhet av träning och fysisk aktivitet. Något som även gäller nu. Det är viktigt att du lyssnar på din kropp. Om efterkontrollen ser bra ut och om kroppen känns okej, kan du försiktigt komplettera dina knipövningar och promenader med lättare styrketräning två gånger i veckan, gärna med fokus på mage, rygg och ”hållningsmuskler”. Känns allt bra kan du även göra lågintensiv konditionsträning. Exempelvis 20 minuter promenad, där du varvar en minut långsam gång och en minut snabb gång. Detta kan du successivt utöka till 45 minuter. Om du har knapert om tid går det bra att dela upp träningen i 10-minuterspass. Prova att placera barnet i en babysitter så får du en garanterat nyfiken och engagerad publik. Små barn kan bli roade av det mesta som händer. Du kan också träna med din bebis, genom att lyfta den eller göra situps med bebisen som tyngd. En garanterat effektiv träning, där tyngden dessutom ökar med tiden.

Träning efter graviditet – sammanfattning:

  • Dagliga promenader och knipövningar är superbra
  • Vänta med lättare träning tills efter 6-12 veckor
  • Träna mage, rygg och ”hållningsmuskler” skonsamt
  • Undvik tunga lyft
  • Undvik hopp och stötvisa belastningar

1177 kan du läsa mer om hur du kan träna efter förlossning.

Lycka till!

Mer tips?

Vi på Goabarn vill ge dig massor av tips, råd och intressant läsning. Dessutom vill vi dela med oss av fina erbjudanden som dyker upp på våra Bamseprodukter. Registrera din mailadress för att vara först ut med att ta del av allt detta.
Och vi lovar - du kommer inte få flera mail om dagen från oss!

Citygross Favorit