Att tänka på vid amning – några av våra bästa amningstips

För dig som har många funderingar kring amning har vi här samlat ihop några av de bästa amningstips vi har hittat. För dig som har en matglad bebis som äter ofta och mycket är det kanske extra viktigt att du tänker på var och hur du ammar. Spana in råden som handlar om din egen hållning och position.

Vårt bästa amningstips – tänk på dig själv!

Det är lätt att man enbart fokuserar på barnet när man pratar om amning. Ditt fokus är ju så klart att ditt barn ska få i sig så mycket mat och näring det behöver och det är viktigt att ditt barn får till rätt sugteknik och så vidare. Men för att amningen ska bli mysig och gå så smidigt som möjligt gäller det också att du själv slappnar av och inte stressar. För stress kan göra så att din produktion av bröstmjölk minskar. Och det blir ju ännu ett stressmoment för dig!

Amning som passar dig och ditt barn

Det finns egentligen inga ”regler” när det kommer till amning. Så länge ditt barn äter och är pigg och aktiv, och det inte gör ont i brösten när ditt barn äter, så är troligtvis allt bra. Därför är ett av amningstipsen att hitta de rutiner och vanor som passar dig och ditt barn. Låt ditt barn äta så ofta och så länge det vill. Vissa barn vill äta ofta och lite och andra mycket och mer sällan – anpassa dina och ditt barns rutiner efter vad ni mår bäst av.

Alla barn är olika och behöver olika mycket lugn och ro när de äter. Vissa barn behöver extra mycket lugn och ro och kan störas av för mycket eller högt prat, hög musik eller en tv som är på.

Hitta bästa platsen och ställningen

Testa dig fram tills du hittar en bra plats och en bra ställning för att amma. En del föredrar att ligga ner och andra sitta upp. Kanske har du en fåtölj som passar perfekt som amningsfåtölj eller så föredrar du soffan. Oavsett var du sitter eller ligger kan det vara bra att testa olika positioner. Och variera gärna mellan dem! Blir din ställning alltför ensidig kan du lätt få ont i ryggen, nacken eller armarna. Se till att du kan slappna av och att ditt barn också hittar en bra ställning.

Ha tålamod – ditt barn behöver tid att äta

Under de första månaderna kommer du kanske känna dig fastlåst vid ditt ammande barn. Om ditt barn äter länge kan det vara bra att ha något att äta och dricka nära dig. Då slipper du störa ditt barn när det äter när du själv blir hungrig.

Slösa med närhet och trygghet, men undvik starka dofter

Man kan nog inte prata för mycket om hur viktigt det är med trygghet och närhet för ditt barn. Och amning (och flaskmatning) är ett perfekt tillfälle för mycket närhet, trygghet, lugn och hudkontakt. Tänk bara på att ditt barn kan störas av för mycket parfym eller starkt parfymerade produkter som deodorant eller lotion.

Prioritera din och ditt barns tid

Om du och ditt barn behöver lugn och ro vid amning kanske du helst vill undvika besök. Många tycker också att det är jobbigt att amma inför andra. Så fundera på vad som skulle vara bäst för dig och ditt barn och tacka nej till besök om du tror att det är det bästa för er-

Ta råd och hjälp!

Det finns mycket hjälp att få om du inte får till amningen eller om du är orolig för att ditt barn inte får i sig tillräckligt med mat. Vänd dig till Amningshjälpen eller BVC för rådgivning. Eller läs mer på till exempel 1177.se

Mer tips?

Vi på Goabarn vill ge dig massor av tips, råd och intressant läsning. Dessutom vill vi dela med oss av fina erbjudanden som dyker upp på våra Bamseprodukter. Registrera din mailadress för att vara först ut med att ta del av allt detta.
Och vi lovar - du kommer inte få flera mail om dagen från oss!

Citygross Favorit